RoiMeloo keskustelupalsta

Melonta => Retkimelonta => Topic started by: Ile on 31 August, 2006, 19:10

Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 31 August, 2006, 19:10
Ei ainakaan minun melonnoilla.
Olen mitannut lähes kaikki melontani GPS:llä. Silloin kun kepsi ei ole ollut mukana, olen mitannut melontamatkan karttajärjestelmällä peruskarttapohjalta. Halli- ja koskimelonnat olen muuttanut kilometreiksi kaavalla 6 km/tunti, joka lienee yleisesti käytetty muuntosuhde tonnaritilastossa. Totiseen koskimelontaan kaava on aliarvioiva, mutta ehkä keskimäärin kohdallaa.
Tällä hetkellä olen melonut tämän vuoden aikana kaikkiaan 489 km. 500 km oli välitavoitteena elokuun loppuun mennessä, mutta olen ollut nyt 4 päivää kuumeessa, enkä ole päässyt poimimaan puuttuvia kilometrejä talteen. Jos jaksan jatkaa viilenevissä säissä kesän tahtia, niin vuoden loppuun mennessä olisi mahdollista saada 700-750 km kokoon. Ei se tonnikaan ole joskus tulevina vuosina mahdoton tavoite, mutta silloin pitää jättää muita liikuntamuotoja vähemmälle ja keskittyä pääasiassa melomaan. Etelä-Suomessa asuvilla on etuna huomattavasti pidempi melontakausi. Merialueella pääsee varmaan vesille 2-3 kuukautta pidempään. Toisaalta merellä melojaa kiusaavat kovat tuulet useammin kuin täällä sisävesillä.

Yritin suhteuttaa tuota melontamatkaa hiihtoon. Yksin meloessani vauhti on yleensä 7-8 km/h (GPS:n mukaan). Jos oletan, että kaikkien melontojeni keskinopeus on 7 km/h, niin tuhon 500 km matkaan olen käyttänyt aikaa noin 71 tuntia. Hiihdossa nopeuteni on keskimäärin varmaan noin 45 min/10 km. Tällä nopeudella ehtisin 71 tunnissa hiihtää noin 950 km. Karkeasti laskien minun melonta- ja hiihtovauhdeilla yksi melontakilometri vastaa noin kahta hiihtokilometriä.

Yhteisillä melontaretkillä keskustelu on aina jossain vaiheessa sivunnut kajakkien nopeutta. Sfnetin palstalla keskusteltiin myös vasta aiheesta. Keskustelussa Lassi Hippeläinen kertoi, että nopeus on melko suoraan verrannollinen vesilinjan pituuden neliöjuureen. Jos tarkka vesilinjan pituus ei ole tiedossa, saa vertailukelpoisia suhdelukuja käyttämällä kajakin pituutta.
Yukon on 4,4 m pitkä ja se saa suhdeluvuksi 2,1, catalina 4,64 m/2,15, seayak 4,9 m/2,21 ja miwok 5 m/ 2,24. Hippeläisen esimerkin mukaan laskin, että jos hitainta yukonia ja nopeinta miwokia melotaan samalla teholla, niin kilometrin matkalla yukon jää noin 63 metriä jälkeen. Miwokin ja seayakin eroksi tulisi noin 13 m. Tuo nopeimman ja hitaimman välinen ero on varmaan merkitsevä, mutta muiden välillä erot ovat niin pienet, että muut nopeuteen vaikuttavat tekijät saattavat keikauttaa vaa'an toisin päin.
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 31 August, 2006, 22:40
Jos tonnarilistalle haluaa, niin kyllä pitää käydä melomassa lähes jokaisena mahdollisena päivänä. Jos melontakaudeksi lasketaan vaikka kesä - syyskuu, niin tuohon ajanjaksoon sisältyy 122 päivää, eli joka päivä pitäisi meloa reilut 8 km. Koska joka päivä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä vesille, niin tuo em. matka/pv. ei tietenkään riitä, vaan täytyy meloa pitempään. Retkillähän noita kilometrejä kertyisi helposti, jos vain jaksaisi ja pystyisi paljon retkeilemään.

Tuossa Ilkan mainitsemassa Sfnetin keskustelussa oli tämmöinen linkki:

http://unold.dk/paddling/articles/kayakvelocity.html

Taulukossa on 105 kajakkia, joista on ilmoitettu pituus, leveys ja tilavuus. Kajakeille on mitattu vedenvastuskertoimia eri nopeuksilla ja viimeisessä sarakkeessa, 4-5 knots rank, on kajakeille annettu nopeuden perusteella sijoitus. Listalla on paljon täysin outoja paatteja, mutta kyllä sieltä tuttujakin löytyy, mm:

Viking, sijoitus 52.
Artisan Millenium, 7.
Avalon Viviane, 11.
Seayak, 88.
Kodiak, 35.
Odyssee kaksikko (oma), 104.

Listasta voi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että mitä pitempi ja kapeampi kajakki on, sitä nopeampi se on. Tässäkin tapauksessa poikkeus vahvistaa säännön, eli Nelon valmistama FW 2000 on lähes porukan pisin ja selvästi kapein, mutta silti sen sijoitus on vasta 25.

En laittaisi Yukonia noiden teräväkeulaisten kanssa samalle viivalle, pelkkien mittojen mukaan erot saattavat olla nuo mainitut, mutta paljon Yukonilla meloneena tuntuu siltä, että kyllä se on selvästi hitaampi, varsinkin jos lähdetään sileälle melomaan pitempää matkaa.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 02 September, 2006, 15:52
Marjaniemen melojat seuraavat jäsentensä melontasuoritetta ja ainakin viime vuonna Sini pääsi koskimelojien tonnarikerhoon tuloksella 1077km. Ite en oo koskaan pitänyt kirjaa melontatunneista tai kilometreistä, mutta arviolta meloin jonkun verran enemmän kuin Sini, joten ehkä tonarilistalle olisin päässyt. Tänä vuonna melontatunteja lienee tulossa jonkin verran enemmän kuin viimevuonna.

Juuri kotiuduin melontaretkeltä Ruotsin Sarekiin ja viikon urakoinnin tuloksenna oli reilu 60km melontaa... Kilometrit todellakin ovat erilaisia :lol:
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 03 September, 2006, 11:03
Miten oli Ruotsin puolella vettä? Johtuiko viikon aikana melottu "huima" kilometrimäärä  :wink: veden vähyydestä, kalustosta, koskissa leikkimisestä vai jostain muusta?
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 03 September, 2006, 12:09
Vettä oli kuivasta latvapuron uomasta alajuoksun isoon veteen ja kaikkea siltä väliltä. Pelkästään vedenjakajan ylittämiseen kantamalla ja melontakelpoiselle uomalle pääseminen kesti kolme päivää. :lol:

Laitoin reissusta kuvia galleriaan.

http://www.roimeloo.net/gallery/thumbnails.php?album=30
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 03 September, 2006, 13:26
Rankan näköinen reissu. Sisältyykö tuohon 60 km matkaan myöskin nuo kantotaipaleet, eli jos keräisit kilometrejä tonnarilistalle, niin hyväksyttäisiinkö nuo maataipaleet melontakilometreiksi.  :roll:
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 03 September, 2006, 14:05
Quote from: "OS"Rankan näköinen reissu. Sisältyykö tuohon 60 km matkaan myöskin nuo kantotaipaleet, eli jos keräisit kilometrejä tonnarilistalle, niin hyväksyttäisiinkö nuo maataipaleet melontakilometreiksi.  :roll:


Ei kai. Pitäis varmaan yrittää johonkin tunturisusi-listalle noilla kantokilometreillä :lol:

Viimeiset 15km oli kuitenkin yhtämittaista koskea koko ajan vaikeutuen joten retki sai mukavan lopun.

Ite laskisin melonnaksi silloin kun on melontavermeet päällä. Vaikka sitten kantaisikin kajakkia enimmäkseen. Esimerkiksi kosken skouttaaminen melontakamat päällä on paljon vakavampaa puuhaa kun siinä on kuitenkin "vaarassa joutua" melomaan. Kosket on niin helppoa laskea rannalta t-paita ja shortsit päällä :D
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 04 September, 2006, 08:27
Kävin sunnuntaina kiertämässä Putaan kierroksen ja tein oman ennätykseni, kun aikaa meni 1:49. Kiersin Ounasjoen kautta putaaseen ja Kemijokea takaisin. Putaassa oli vastatuuli ja vastavirta, jonka havaitsin siltojen kohdalla varsin voimakkaaksi. 10 km kohdalla keskinopeus oli 7,3 km/h ja lopun 4 km matkalla 9,4 km/h (myötävirta ja â€"tuuli). Keskinopeudeksi koko matkalle tuli 7,8 km/h. Olin kovasti tyytyväinen suoritukseeni ja laskin suuren ansion kesän aikana kohentuneelle melontatekniikalle. Kesällä tuli 18 vuotta melontaa täyteen ja yhä vielä voi parantaa tekniikkaa!

Aamulla kurkistin muita keskustelupalstoja ja näin suoritukseni hieman uudessa valossa. Jaakko kirjoitti kolmen avokanotistin melonnasta Tuusulanjärvellä. Heistä nopein oli melonut 7,83 km matkan hieman alle tunnin eikä kaksi muutakaan ollut paljon jäänyt. Olisi tainnut tehdä tiukkaa pysyä heidän perässä. Pitää varmaan vielä parantaa muutaman vuoden ajan tekniikkaa ja ehkä melontakuntoakin :?
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 04 September, 2006, 10:04
Melottiin Samin kanssa Sarekin retkellä n. 27km pitkä Sitojaure päästä päähän koskikajakeilla. Melonta-ajasta en osaa sanoa... jotain 6-7 tuntia siihen taisi mennä. Ihan hyvää tahtia mentiin - Samihan on entinen maratonmeloja ja melonut aikoinaan mm. ACR:n kymmenen kertaa ennen kuin tuli järkiinsä ja aloitti koskimelonnan :wink:

Sitoätnon viimeiset 15km ovat jatkuvaa koskea se se pätkä tultiin parissa tunnissa vaikka pysähdyttiin skouttaamaan pariin otteeseen.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 04 September, 2006, 20:54
Purin GPS:ltä Putaan kierroksen datan ja tutkin sen avulla nopeusvaihtelua melonnan aikana. Tein pari graafiakin, mutta en saa niitä siirrettyä ihmeteltäväksi kotisivuilleni, kun SoneraFTP ei jostain syystä pelitä.

Se kävi GPS-datasta ilmi, että muistin "loppukirin" pituuden väärin. Se oli 5 km eikä 4 km. Sen myötä loppuosuuden keskinopeuskin oli hieman vaatimattomampi, eli 8,8 km/h. Alkuosan keskinopeus 7,3 km/h ja koko matkan keskinopeus 7,8 km olivat oikein.
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 04 September, 2006, 22:59
Otappa Ilkka joskus se WWR allesi ja kokeile kuinka nopeasti Putaan lenkki sillä sujuu, aika reipasta vauhtia olet kyllä pistellyt Seayakillakin.

Laskeskelin ihan mielenkiinnosta noita kilpamelojien (rata) vauhteja ja sain seuraavia nopeuksia:

Mikko Kolehmainen voitti 1992 Barcelonan olympialaisissa kultaa 500m kisassa ajalla 1.40.34. Tuntinopeudeksi tästä kertyy tasaisella vauhdilla noin 18km/h.

Samassa kisassa 1000m melottiin aikaan 3.37.26 ja tästä kertyy tuntinopeudeksi noin 16,5km/h.

Vuonna 2000 SM-maratonmelonnan 30km matka voitettiin ajalla 2.21.28 eli tuntinopeus oli tässäkin kisassa vielä peräti noin 13km/h.

Kaikki nämä kilpailut on tietenkin melottu "piikeillä" eli kapeilla ja nopeilla ratakajakeilla. Näistä nopeuksista ei muovisilla retkikajakeilla varmaankaan kannata edes haavailla, sillä rungon muotokin jo asettaa omat esteensä suurille nopeuksille.

Eräs vanha tieto eskimoiden melontanopeuksista hieman ihmetyttää, sillä muinaiset tutkimusmatkailijat ja merenkävijät ovat mitanneet heille melontanopeudeksi jopa 9 solmua (9x1852m) eli noin 16,5km/h. Tuskinpa tuolla vauhdilla on kuitenkaan kovin pitkiä matkoja taitettu.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 04 September, 2006, 23:12
Mulla huvittais lähteä uiskentelemaan WWR:lla Kemijoelle  8)

Jos Ile tai joku on lähdössä lenkille niin ilmoitelkaa.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 05 September, 2006, 08:20
WWR taitaa olla liian ahdas minun ahterille meloa noin pitkään. Pitänee kuitenkin yrittää joskus.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 07 September, 2006, 20:39
Pojallani on torstaisin reilun parin tunnin mittaiset harjoitukset jäähallilla. Hyödynsin tuon ajan käymällä Simon kanssa kiertämässä Putaan lenkin aikaan 1:48.
9 km:n kohdalla keskinopeus oli 7,5 km/h ja koko 14,2 km:n matkalla 7,9 km/h.

Sorry Tuomas, en muistanut ilmoittaa.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 08 September, 2006, 09:09
Quote from: "Ile"
Sorry Tuomas, en muistanut ilmoittaa.


Ja mie kun kyhjötin koko illan kotona ootellen pääseekö Ilen kanssa melomaan :cry:

No, joku toinen kerta sitten!  :D
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 08 September, 2006, 15:46
Nyt sain siirron pelaamaan, joten tässä linkki nopeusgraafeihin: http://personal.inet.fi/koti/ilkka.vaara/pudas.htm.
Graafien tulkinta-avain: 2 m/s = 7,2 km/h, 2,5 m/s = 9 km/h, 3 m/s = 10,8 km/h.

Kyllä pitäsi käydä jonkun tosi karpaasin pärskäyttämässä alle 1:30 aikaan tuo kierros, niin loppuisi tämä meikäläisen joutavanpäiväinen kirjoittelu :lol:
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 08 September, 2006, 15:53
Variksen Kalle meloo vaikka kylpyammeella sen alle 1:30  :lol:
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 08 September, 2006, 17:18
Saapas nähdä vastaako Kalle haasteeseen.  :D

Kova on ollut Ilkalla vauhti. Sitä se Simokin huokaili: "On se Ilkka kova melomaan."  :shock:

Kemijoen myötävirtaus näyttää nopeuttavan matkantekoa aika lailla, vai lämpenikö dieseli kunnolla vasta Saarituvilla.  :wink:
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 08 September, 2006, 21:44
Vauhtikäppyröistä näkyy, että ennen Saaritupia oli pikkuisen passailua. Virta antaa sopivasti lisävauhtia loppuviitoselle, mutta kyllä siinä pitää yrittää itsekin tehdä jotain vauhdin eteen.

Pitää tässä vielä syksyn aikana kiertää rengas toisin päin. Kemijoen virtaus on kyllä voimakas, mutta jos sitä rantoja lähempänä liikkuen saisi pahimmat vastavirrat väistettyä. Sitten olisi Putaassa ja Ounasjoessa myötävirta, eli lähes 2/3 matkasta olisi myötästä.
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 10 September, 2006, 20:27
Ei mennyt 1.30 rikki Putaan kierroksella, vaan loppuajaksi tuli 1.45.30.

Vitikanpään sähkölinjalle 16.00.
4-tien silloille                  33.30. noin 4,5 km.
Saaren koulun sillalle      51.00.
Kuusamontien sillalle    1.06.00. noin 9,0 km.
Suutarikorvan sillalle    1.29.00.
Ounaspaviljonki           1.45.30. noin 14,2 km.

Kemijoen myötävirtaus näyttää jonkin verran nopeuttavan matkantekoa. Olosuhteet olivat todella hyvät, tuuletonta oikeastaan Suutarinkorvalle saakka, siellä rupesi Lainaalta puhaltamaan tuuli vastaan, mutta aika pianhan siinä tulee kuitenkin Koivusaari suojaksi, joten kovin kauaa ei  tarvinnut meloa vastatuuleen.

Ilkka ja Simo olivat pitäneet muutaman pienen paussin, itse en pitänyt yhtään, Saaritupien kohdalla hidastin sen verran, että sain kuorittua myslipatukan  pakkauksestaan.

Olisiko mitään ideaa ja mahdollisuutta tehdä tänne sivuille jonnekkin sellainen taulukko, johon voisi laittaa näiden Putaan kierroksen aikoja, noita väliaikapaikkojakin siihen taulukkoon voisi muutaman laittaa. Vaikka en GPS:n kanssa melokkaan, niin väliaikoja pystyy kyllä seuraamaan rannekellostakin.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 11 September, 2006, 21:35
Minä laskin viimeisen melonnan gps-datan perusteella, että tauottomalla melonnalla olisimme Simon kanssa varmaan päässeet lähelle Ollin aikaa. Juomiset hoidimme melko nopsaan, mutta yksi vastattu kajakkivarauspuhelu näyttää vieneen aikaa noin 150 sek.
Saa nähdä vieläkö tälle syksylle joku ehtii alittamaan 1:45 ajan. Minä ainakin yritän sitä vielä. Tällä viikolla en tosin taida ehtiä melomaan kuin kenties sunnuntaina.

Ensi kesänä onkin sitten sekunnit/minuutit tiukemmassa kun nyt jo melotaan  ilman taukoja. Voi olla, että 1:40 alitus vaatii virtaviivaisemman menopelin.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 11 September, 2006, 23:10
Lähetään porukassa yrittämään. Mie voin toimia vaikka jäniksenä ja vetää teitä peesissä kunnes väsähdän.
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 12 September, 2006, 17:03
150 sek. = 2,5 min. eli jos se vähennetään Ilkan ja Simon 1.48 ajasta tulee oikeaksi melonta-ajaksi sama kuin minulla eli 1.45.30.

Jos Tuomas lähtee rodeopaatilla jänikseksi niin silloin saattaa olla mahdollisuuksia pysyä perässä, mutta jos hänellä on joku nopeampi paatti käytössä, niin eipä siitä taida näkyä muuta kuin perävalot.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 12 September, 2006, 20:37
Kyllä se aika pitää tehdä melomalla, eikä jälkikäteen vähentämällä.
Tein Simon ja minun reissun nopeuksistakin kuvat ja siirsin ihmeteltäväksi. Seuraavalta reissulta otan vielä sykkeetkin mukaan.

Keskinopeus oli ennen 3,5 km:n kohdalla tullutta puhelua 7,6 km/h. Puhelun aikana se aleni 7,3 km/h:ssa, emmekä saaneet sitä nousemaan ennen Saaritupia kuin kaksi kymmenystä. Näyttää tosin siltä, että puhelu "sotki rytmin pahasti" käyttääkseni oikeiden urheilijoiden haastatteluista tuttua ilmaisua. Puhelun jälkeen melontatahti on nimittäin hiukkasen hidastunut.

http://personal.inet.fi/koti/ilkka.vaara/pudas_2.htm
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 12 September, 2006, 21:05
Mahdoton kiihdytys tuolla 4,6 km:n kohdalla ja lähes samanlainen Saarituvilla, eihän tuommoiseen pysty kuin formulat.  :shock:
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 12 September, 2006, 21:20
Quote from: "OS"
Jos Tuomas lähtee rodeopaatilla jänikseksi niin silloin saattaa olla mahdollisuuksia pysyä perässä, mutta jos hänellä on joku nopeampi paatti käytössä, niin eipä siitä taida näkyä muuta kuin perävalot.


Ajattelin testata WWR:ää.

Onko Ile tai Olli  menossa huomenna tai torstaina Kemijoelle melomaan? Tahtoo mukaan!
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 12 September, 2006, 22:19
Torstaina voisin lähteä joskus viiden aikoihin.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 12 September, 2006, 22:42
Quote from: "OS"Torstaina voisin lähteä joskus viiden aikoihin.


OK! Pitäis käydä vajan kautta hakemassa se WWR ensin. Soitteletko mulle kun hajotin tässä joku aikaa sitten puhelimeni ja hukkasin samassa rytäkässä kaikki tallessa olleet numerot  :shock:
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 13 September, 2006, 07:07
Saaritupien kohdalla oli juomatauko ja sen jälkeen pistettiin töpinäksi. Ei se ihan formulavauhtia taida olla: nopeudesta 3,24 km/h nopeuteen 10,08 km/h 109 metrin matkalla. 4,6 km:n kohdalla taitaa olla kyse enemmän "virtuaalikiihdytyksestä". Siinä kohtaa alitetaan 4-tien sillat ja ne aiheuttavat GPS:n satelliittisignaaleihin katkoksia, mikä taasen aiheuttaa lyhytaikaisesti suurempaa virhettä sijainnin määritykseen ja sitä kautta myös nopeuden mittaukseen. Muut sillat ovat kapeampia, eikä niiden kohdalla välttämättä ole samanlaista virhettä, vaikka ne kohdat kyllä nopeuskäyrästä erottuvat: 5,8 km, 6,3 km, 7,1 km ja 7,8 km. Siltojen kohdalla väylä on varsin kapea ja vastavirta hidastaa hetkellisesti vauhtia.

Joko torstaina alittuu 1:45 aika? Jos että kovin kauheaa parannusta tee, niin minä yritän sitten viikonlopun aikana parantaa teidän torstain aikaa.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 13 September, 2006, 10:51
Quote from: "Ile"
Joko torstaina alittuu 1:45 aika? Jos että kovin kauheaa parannusta tee, niin minä yritän sitten viikonlopun aikana parantaa teidän torstain aikaa.


Kyllä me varmaan painellaan alle sen 1:30.

No ei. Vois yrittää ensin vaikka pysyä pystyssä sillä WWR:llä. :lol:
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 13 September, 2006, 18:47
Jos tuo 1.30 tarkoittaa kellonaikaa, niin eiköhän me siihen mennessä olla Pudas kierretty, vesille lähdetään noin 17.30.

Toisaalta jos Tuomasta joutuu koko ajan reskuttamaan, niin kyllähän siinä aikaa kuluu.  :wink:
Title: Tonnilistalle?
Post by: OS on 14 September, 2006, 21:47
Pudas kierretty, aika 2.10.

Kyllä Tuomaksesta vielä meloja tulee, sen verran sujuvasti WWR kulki ja eskimokin pyörähti reissun päätteeksi muutaman kerran tyylikkäästi.

Tuomas valitti WWR:n istuimen huonoutta, sillä jalat puutuivat koko ajan, mutta ehkäpä hän antaa omakohtaisen kommentin asiasta vaikka tuolla WWR:n koeajo-otsikon alla.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 14 February, 2007, 20:10
Vuoden ensimmäinen Meloja julkaisi tutusti edellisvuoden tonnarilistan. Kovasti lista näyttää eteläpainotteiselta. Heillä on pitkä kausi ja monella meri lähellä viettelemässä vesille. Ihmettelen kuitenkin, että yhtään oululaista ei ole päässyt listalle.

Harri Toropainen Lieksan Melojista keräsi 1663 km. Lieksan seudulla melontakausi on varmaan suunnilleen saman mittainen kuin meillä. Eli kyllä täältä pohjoisestakin varmasti tonnilistalle ehtii, jos vain intoa riittää. Homma pitää vain hoitaa niin, että se tulee mielekkään liikuntaharrastuksen sivutuotteena, eikä ole itsetarkoitus. Jonkinlainen lisäkannustin se kyllä voi olla, etenkin loppukauden osalta, kun vedet kylmenee, säät pahenee ja paras into hiipuu. Ainakin hiihtokilometrien keräämisessä jonkun tavoitemäärän saavuttamisen mahdollisuus on kannustanut loppukeväästä ladulle. Tosin hiihdossa olosuhteet loppukautta kohden monesti vain paranevat.

Tonnitavoite tuntuu rassaavan minua niin paljon, että se pitää joku vuosi ottaa ohjelmaan. Ei ehkä vielä tänä vuonna, mutta sitten kun....
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 14 February, 2007, 23:45
Uskoisin, että tuo hikiviivaston ylläpito on paljon suurempi traditio etelän seuroissa kuin täällä pohjoisessa. Lisäksi monissa seuroissa eri jaostot kilpaikevat keskenään melontasuoritteesta, jonka mukaan lohkeaa tietysti parempi tai huonompi sivu seuran budjetista jaoston käyttöön.

Kahtena edellisenä kautena olisin varmaan yltäny ainakin "koskitonnariksi", jos olisin pitänyt kirjaa melonnoista. Jotenkin se vain tuntuu kovin itsetarkoitukselliselta ja tylsältä. Moni voi saada mukavasti motivaatiota kilometrien ja tuntien kirjaamisesta harrastukseensa. Toisille melonta on taas puhtaasti kuntoilulaji, jolloin melontasuoritteen kirjaaminen on ihan oleellinen osa harrastusta.

Oli miten oli. Ei kannata listaa katsomalla kuvitella etteiko jostain päin suomea löytyisi paljon melovia. Aikaisempina vuosina MaMen koskimelojat ovat tuoneet aika muhkeita lukuja listalle, mutta tänä vuonna todennäköisesti seuraorganisaation muutoksesta johtuen heidän lukuja ei listalta löydy.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 16 February, 2007, 08:27
Liikkeelle lähtöön on monta syytä. Innokkaana hiihtokilometrien kerääjänä ymmärrän hyvin muita kilometrien kerääjiä olipa sitten kyseessä kävely, juoksu, pyöräily, rullahiihto, hiihto tai vaikka melonta.
Mulla on kilometrien keräilyssä ollut rajana se, että hommasta on pitänyt nauttia muutenkin, ja niin uskon asian olevan useimmilla matkan mittaajilla. Tilaston pitäminen on yksi osa harrastusta samalla tavoin kuin esim. uusien retkien suunnittelu tai vanhojen retkien muistelu.

PS. Tänä talvena ei ole pahemmin hiihtokilometrejä tullut kokoon, siitä on pitänyt huolen iskiashermo.
Title: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 16 February, 2007, 10:27
Olishan se hienoa, jos RoiMelostakin olisi edustusta tonnarilistalla. Pitääkin tulevalla kaudella muistaa aina kysellä Ileltä kuinka hikiviivasto täyttyy :wink:

Voisin myös haastaa itseni merkkaamaan melontatunnit ylös... Olisi siinä ainakin se hyvä puoli, että samalla tulisi myös merkattua MISSÃ,, tuli melottua . Arvokasta tietoa jälkifiilistelyyn. 8)
Title: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 16 February, 2007, 15:09
Kipin kapin tiimariin mustakantista vihkoa ostamaan  :D
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: OS on 29 July, 2007, 14:42
Quote from: OS on 10 September, 2006, 20:27
Vitikanpään sähkölinjalle 16.00.
4-tien silloille                  33.30. noin 4,5 km.
Saaren koulun sillalle      51.00.
Kuusamontien sillalle    1.06.00. noin 9,0 km.
Suutarikorvan sillalle    1.29.00.
Ounaspaviljonki           1.45.30. noin 14,2 km.


Jatkanpa tätäkin keskustelua, koska tuo oma listani on täällä. Kiersin Putaan palkintokajakillani ja aikaa kului 1.48.

Noihin omiin lainauksessa oleviin väliaikapisteisiin sain seuraavat ajat:
Vitikanpään sähkölinja 16.00
4-tien sillat                   35.00
Saaren koulun silta      55.00
Kuusamontien silta    1.10.00
Suutarikorvan silta    1.34.00
Ounaspaviljonki        1.48.00

Alussa oli oikein hyvä myötätuuli Vitikanpäähän asti, Putaassa puhalteli paikoin voimakas vastatuuli ja vastavirtaakin oli aikalailla, Saarituvilta Kemijokea myötävirtaan sivumyötäisessä tuulessa. Jos olisin ollut rimakajakillani liikkeellä, niin uskoisin, että aika olisi ollut parempi. Täytyypä käydä joku ilta kokeilemassa.
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 31 July, 2007, 11:54
Mites porukalla on kertynyt hikiviivoja? Mulla on ollut vihko hukassa keväästä asti, joten eipä tarvi tonnarilistalle kolkutella tänäkään vuonna :D
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 31 December, 2007, 18:42
Ynnäsin vuoden 2007 saldon. Hallimelontoja tuli keväällä 9 kertaa ja syksyllä 14 kertaa. Muuntokertoimella 1 h = 6 km ne vastaavat 138 kilometrin melontaa.
"Oikeaa" melontaa ulkovesillä kertyi 565,4 km. Sadan metrin tarkkuus tulee siitä, kun olen mitannut lähes kaikki melonnat GPS:llä. Koskimelonnat olen muuntanut 1 h = 6 km kaavalla.
Yhteensä melontaa kertyi siis noin 700 km. Eli ei mitään asiaa tonnilistalle. Kesän aikana ei kyllä ollutkaan mitään kilometrien karäilytavoitetta, joten siihen nähden lopputulos on hyvä. Kuukausittain kilometrejä kertyi seuraavasti: touko n. 50 km, kesä n. 100 km, heinä n. 210 km, elo n. 125 km, syys n. 70 km ja loka n. 15 km.
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: OS on 01 January, 2008, 17:32
Taidanpa ottaa itseäni niskasta kiinni ja meloa tuon 1000 km tämän vuoden aikana. Nyt kun hallivuoroja on kaksi viikossa, niin niistä saa helposti 50 vuoroa x 6 km = 300 km eli jo lähes kolmanneksen tuosta tuhannesta. Loput 700 luulisin täyttyvän parista suunnitellusta Inarin retkestä sekä muusta sekalaisesta läpsyttelystä.
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 02 January, 2008, 09:02
Sutisen Petri aikoo kuulemma järjestää ensi kesänä jokiretkien erikoiskurssin ACR-reitillä. Matkaa kertyy reilut 500 km (kts. Meloja 5/2005 sivut 4-7). Se olisi hieno tilaisuus meloa upea jokikokonaisuus, mutta samalla rankka fyysinen koetus. Kurssille osallistuminen pakottaisi kovaan pohjakunnon hankintaan. Tonnilistalle meno olisi taattua. Minä asetan tuon kurssin ensi kesän tavoitteeksi, jos vain ajankohta sopii.
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 02 January, 2008, 09:34
Nyt vähän harmittaa etten kirjannut ylös tämän vuoden melontoja, kun kuitenkin taisi tulla melottua enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi Niilillä lepopäivät vähentäen melontaa tuli n. 20 päivänä 2-7 tuntia päivässä. Keskimäärin ehkä 4 tuntia. Tuostakin tulee jo 20 x 4 x 6 = 480km. Lisäksi kesällä oli toinen 3 viikon jakso päivittäistä melontaa. Olis ihan mielenkiintoista tietää kuinka paljon melontaa on tullut kun ihan kaikki laskettaisiin yhteen :)
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 02 January, 2008, 09:55
Omia hikikilometrejä ynnätessä arvelin, että meidän seuran kovimmat kilometrit löytyvät varmaan Tuomakselta ja Juholta. Aika paljon koskimelontatunteja keräsi myös Vainion Olli. Ja tuo muuntosuhdekin vaikuttaa hieman koskimelontaa vähättelevältä. Ainakin minulla on kädet ja etenkin lantion seudun lihakset ihan puhki kun olen tunnin pari puljaamassa koskessa.

Sileän veden kilometrejä kertyi ehkä Kaleville eniten. Kalevilla olisi ollut mahdollisuudet tonnilistallekin, mutta hänelle tuli syksyn loppukirivaiheeseen harmittavan paljon muita tekemisiä.
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Ile on 03 January, 2008, 15:11
Quote from: Tuomas on 02 January, 2008, 09:34
Nyt vähän harmittaa etten kirjannut ylös tämän vuoden melontoja, kun kuitenkin taisi tulla melottua enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi Niilillä lepopäivät vähentäen melontaa tuli n. 20 päivänä 2-7 tuntia päivässä. Keskimäärin ehkä 4 tuntia. Tuostakin tulee jo 20 x 4 x 6 = 480km. Lisäksi kesällä oli toinen 3 viikon jakso päivittäistä melontaa. Olis ihan mielenkiintoista tietää kuinka paljon melontaa on tullut kun ihan kaikki laskettaisiin yhteen :)

Lahjoitan sinulle taskukokoisen ruutuvihkon tuntikirjanpitoa varten. Luovutan lajoituksen seuraavan yhteisen kuusikilometrisen päätteeksi  :D
Title: Vs: Tonnilistalle?
Post by: Tuomas on 03 January, 2008, 19:09
Quote from: Ile on 03 January, 2008, 15:11
Lahjoitan sinulle taskukokoisen ruutuvihkon tuntikirjanpitoa varten. Luovutan lajoituksen seuraavan yhteisen kuusikilometrisen päätteeksi  :D


Ei se vihkon puutteeseen ole kaatunut vaan viime vuoden aluksikin taisin tunnollisesti merkitä kaikki hallimelonnat, mutta kun ulkomelontakausi alkoi niin en enää jaksanut/muistanut merkitä melontoja ylös. Siinä on aika työ muistaa kun päivittäin meloo ;D