RoiMeloo keskustelupalsta

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - AnttiA

1
Hyvä että meni hyvin ja vettä riitti pohjan alle :)

Alkukesällä joki on toisaalta vaivattomampi, toisaalta riskejä on enemmän. Laskuväylät ovat selvät, aallokkoa on isojen koskien alla; Toloskosken viimeinen kivi on piilossa ja sitä pitää aktiivisesti väistää.

AnttiA
2
Vesille! / Molkoköngäs
13 August, 2006, 01:12
Onko kellä tietoa Molkokönkään väylien mallista nyt vähän veden aikaan?
Pitäisi testailla kanoottia, mutta pienemmissä joissa on kivikkoa niin että hirvittää. Ja kovin kauas on pitkä matka...

Antti A
3
Ilmoitukset / Palaute / RoiMelo logo
13 August, 2006, 00:59
Hyvä logo!
Onko mahdollista ?
- T-paita koko L
- liimattava tarra kanoottiin & auton lasiin

Antti A
4
Asustelin takavuosina Ivalojoen varressa, Kyläjoen suulla ja Appisen suulla, ja tuli joki tutuksi. Nyt en ole käynyt, mutta ilmeisesti on ennätyskuivaa sielläkin.

Kutturasta lähdettyä (erityis-) hankalaa on ainakin Kyläjoen suun alapuolella Möllärinkoskessa ja Appissuvannon alapuolella Korhosenkoskessa. Näissä on normaalivedelläkin reitissä hakemista, pitkissä kivikoissa.

Isommat kosket, kuten Surmaköngäs ja Kultalankoski, menevät sievästi, kun pysyy väylällä, eli siinä missä vesikin. Grönholminkosken seudulla voi joutua hakemaan väylää, mutta ei siellä muuta - tai sitten on. ;)

Ritakoski taitaa olla kuiva sekin... Sitten on matalikkoja joissa saattaa tulla halu ja tarve kahlaamaan.

Toloskoskessa väylä pitäisi olla sinänsä selvä. Aivan kosken lopussa on normaalivedellä vaarallinen kivi keskellä väylää - jota ei kanootissa istuen näe ennen kuin viime tipassa - mutta nyt tuo on korkealla veden yläpuolella, näkyy, ja vesi kiertää kummaltakin puolelta.

"Minä tunnen tämän joen. Olen käynyt näillä kivillä. Keskeltä kiinni, niin pysyy."  :)

Antti A
5
Ilmoitukset / Palaute / Lapuanjoki
13 July, 2006, 18:33
Kiitoksia, Olli!  :)
6
Ilmoitukset / Palaute / Lapuanjoki
13 July, 2006, 14:16
Kolusin tuossa juuri ensin Ã,,htävänjoen - viheliäisiltä latvoiltaan Ã,,htärinjärven pohjoispäästä asti ja hetsi sen perään Lapuanjoen, kun Ã,,htävänjoki ei vastannut odotuksia.

Mutta en liikkunut kanootilla, kuten alun perin oli ajatus. Kas kun tilaamani Rogue seilaa edelleenkin Atlantin (vai olisiko jo Itämeren) aaltoja. On seilannut toukokuusta saakka. Maksettu se on kyllä, kunhan saisi kynsiinsä!

Mutta asia: Lapuanjoella on koskia
a) Kuortaneen etelärajalla Sarvikkaan kosket
b) Lapuan kosket Kuortaneen pohjoisrajalta Lapuan keskustaan (paljon)
c) Jepuan kosket, kun joki kiertää kahta väylää "förbi Keppo och Jeppo"
Ja Lapuanjoen lähtöpuro Sapsalammista alas on aika samperin ahdas ja ryteikköinen.
Muu jokireitti on suvantovettä, ja on pari järveä.

Seudulla kuulemani mukaan, Lapuanjoki on pari vuotta sitten laskettu, ja siitä olisi jutut alan lehdissä - arvaan retki- ja melontalehdet. Teen raporttia karkkulaisten (Hämeessä) eräkoulutukseen näistä jokiväylistä pitkän Pohjantie-retken mereenlaskuväylinä, muinaisia perinteitä kunnioittaen, alku olisi järvireissua vaikkapa Tampereelta. Ã,,htävänjokireitin suosittelusta luovuin - pitkä pajukko-osuus alkumatkalla, kymmenkunta voimalaitosta, osa vaikeita kiertää, pirstaleinen kokonaisuus. Mutta Lapuanjoki vaikuttaa edelleen mielenkiintoiselta, kesäkuun alun aikaan, kun on vielä vettä, ja tähän etsin lisää nuotteja. Koskien olemus - ilman vettä(!) - selvisi kyllä silloilta ja rannoilta kuvaten näin keskikesällä (ja lisää pohjalaisuuden ja lakeuden olemusta), mutta joku hankala tai aloittelijalle vaarallinen paikka on saattanut jäädä väliin.

Jos joku on kuullut, tai törmää juttuun melojalehdessä...

Antti A
7
Retkimelonta / Ounasjoki
11 April, 2006, 19:03
Koko Ounasjoen laskeminen vaatiin ennen kaikkea sitkeyttä. Kovin vaikea se ei ole. Jos selviää kunnialla yläjuoksun ensimmäisistä kivikkoisista koskista, missä joki on vielä pieni, selviää todennäköisesti koko joesta, kunhan jättää Molkokönkään kokeilematta tai kiertää oikeanpuoleista Ryssänväylää pitkin, siitäkin varovasti.
Kun joki alkaa melko pienenä, siihen tottuu. Pitkissä, laajoissa koskissa saattaa tulla omituinen olo, vähän kuin leijuisi, mutta ei niissä sen kummempaa. Pitkät ja erittäin pitkät suvannot on se vaativin puoli Ounasjoella, mielestäni. Siellä tarvitaan aikaa, loppumatkassa etenkin, mutta on se myös upea kokemus, aivan oman laisensa. Ja lopussa loistavat kaupungin valot ja Pohjanhovi viettelee matkailijaa.

Antti A
8
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
06 March, 2006, 17:41
No niin.
Siis juhannuksen jälkeinen viikko olisi pyhitetty Lätäsenolle.
Kuten mainostin, tilauksessa on nyt kanootti (Wenanonah) Rogue, pituus 16 jalkaa, kelpoinen II-III-koskiin. Inarin suunnlla on myös puheessa vähän käytetty jokimallin Old Town Discovery (joku) - (josta en tiedä sen enempää, paitsi että on aukkopeite siinä). Kaksi tolkun melaa olen varannut Vanamon putiikista North West Import, ja ilmasäkit.

Testailen Rogueta erään kaverin kanssa ainakin Naruskajoella alkukesästä, samoin mahdollisesti Meltausjoella ("perseen kastumaton" kaveri jonka kanssa laskimme Unarinkönkään seitsemän kertaa muuanna juhannusyönä).

Nuo latvavesien reittivaihtoehdot Lätäsenolla ovat siis
- Valtijoki
- Poroeno
- Rommaeno
- Kalkkojärvet-Toriseno

Valtijoen reitille en kanootin, hyvänkään, kanssa taida lähteä. Porojärvelle lento ei oikein kiehdo (kukkaroakaan). Jää Rommaeno tai Toriseno.

Rommaenon kähyt kieltämättä kiinnostavat. Torisenon kautta on semmoinen varmemman päälle reitti. Paljon riippuu siitä, kuka on kanootissa kaverina, ja taitaa olla parasta katsoa se tilanne myöhemmin.

Mainitsemani Karesuandon majoittaja-väärti kysyi minua toukokuun lopulle nakuttelemaan rakennuksia tienestikuntoon. Siinä tulisi kuulosteltua reittejä ja tilanteita Suomen puolellakin.

Antti A
9
Ilmoitukset / Palaute / Väärti
20 February, 2006, 20:19
Quote from: "Tuomas"
Quote from: "Anonymous"
P.S. Tuomakselle: Väärti tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin jonkin arvoinen. Se tulee ruotsin sanasta värd.


Tuo merkityksen tiesinkin, mutta tässä tapauksessa se tarkoittikin ystävää. Monikäyttöinen sana, tuo väärti.


Hyvä väärti on paljon väärti!

Antti

Mulla on tilauksessa jokikanootti (Wenonah Rogue, 16 ft). Ja toinen isoisä-väärti kaveriksi. ja isot melat.
10
Retkimelonta / Suomujoki retkimielessä
27 January, 2006, 20:31
Kopsusjärvelle menee tosiaan tie. Rymistelin sitä usean kerran kun olin töissä puistossa, mutta nyt siihen tarvittaisiin se erityislupa. Kelirikko ei sillä tiellä ole ongelma, mutta kivinen se on. Vanha tien pohja lähti Kakslauttasesta, mutta Vuomaselästä saattaa nykyään olla parempi (?) reitti.

Suomun Ruoktulle tuolta ei ole pitkä. Kuruista ja puroista ei välttämättä ole apua. Polkua pitkin on selkeä reitti.

Antti A
11
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
26 January, 2006, 23:07
Onpa aika vilkkaasti virtaava tämä Rommaeno. Katselin karttaa. Pitäisi kulkea jalkaisin katsomassa - oikeastaan koko reitti - ennen kuin veisin sinne pitkänsitkeän kanootin ja puolitoistasataa kiloa hyötykuormaa. Tierbmesjavri  612, viiden-kymmenen metrin portaina tai monen kilometrin koskina Rommajärvi 555. Sitten melkein jatkuvaa koskea Aittalompoloon 543, Aslak-Juuson kohdalla tavallista ahtaampi Anuntijärveen 535 (taas viiden metrin köngäs). Sitten parikymmentä kilometriä Rommaenoa lasketellen Lätäsenolle 452.

Kieltämättä mielenkiintoinen. Mutta kun maalta pitäisi katsoa vähän joka toinen kähy ja joku saattaa olla mopolle mahoton, niin aikaa menee monta päivää. Eri juttu, jos tuntisi reitin, tietäisi millon pitää hypätä maalle.

Antti A
12
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
26 January, 2006, 12:42
Mietin tuossa semmoista, että kun Kalkkojärville on tie (mutta kua sitä saa ajaa?). Niin yksi tapa - aikaa vievä - olisi lähteä siitä luoteeseen, Ylempi (509m)  ja Alempi Vuontisjärvi ensin, sitten Vuontisjokea alas, kääntyy pohjoiseen ja koilliseen, mukaan tulee Kaskkasjohka ja joen nimeksi Toriseno, korkeus 465, virtaa melkein pohjoiseen, liittyy Lätäsenoon muutama kilometri Munnikurkkion alapuolella. korkeus 435.

Vartalolleni sopivaa jontovirtaa ainakin tuo Toriseno. Muutama ahtaampi paikka Vuontisjoen osalla. Ei hirvittävän järisyttävää, mutta selkeä vesireitti rahtikanootille, näin nettikartalta katsellen.

Mulla kun on se väärti Karesuannolla. Väärtillä on serkkuja joka lähtöön, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa. Usiammalla kielellä häätyy praatata, vaan soma siellä on olla ja liikkua.

Antti A
13
Retkimelonta / Suomujoki retkimielessä
26 January, 2006, 09:05
Orposeen tosiaan menee tie. En ole sinne ajanut, Orposessakin käynyt vain pari kertaa talvella ennen Puiston olemassaoloa.

Kopsusjoki tulvii, se on varma. Ajattelin, että aapoja siinä matkan varrella *saattaisi* käyttää hyväksi. Tämä nyt ajatellen kanoottia, jota on mahdollista sauvoa.

Nyt syksyllä tuota tietä Kussuolingin kautta oli pidetty kunnossa ja käytetty aika lailla. Mutta vanha maantien pohja Mutenian suuntaan ainakin oli vähän pehmeämpi. Saattaa olla, että kelirikkoaikaan tuonne ei ole asiaa.

Sompiojärveltä voisi toki lähteä, tai Sarvikotamaasta. Lokastakin, jos on päätä ja merikelpoinen paatti.

Antti A
14
Retkimelonta / Suomujoki retkimielessä
26 January, 2006, 00:56
Aloitin koskipuolen osastolla aiheena Suomunköngäs, mutta pohdiskelu on nyt enemmän keväistä retkeä - jatkan aihetta täällä.

Suomunköngäs-otsikon alla viime kommenttini oli reitistä miten päästä Suomujoen latvoille. Kopsusjokea ylös nousten, niin se on. Jäin pohtimaan pitkää vesimatkaa Lokan altaan pohjoisreunoja noudatellen, Vuotson Sarvikotamaasta, esimerkiksi. Lokan altaalla saattaa nousta melkoinen aallokko etelätuulella, mikä saattaa olla jokipaateille hankalaa. Mutta Kopsusjoen suulle pääsee myös maitse.

Lokan altaan avovesiosuuden voi välttää, jos ajaa Vuotsosta Nattasten tietä itään, ohi luonnonpuistoalueen, kääntyy sitten etelään Kussuolinkivaaran yli ja jatkaa vanhalle maantielle lähelle Muteniaa. Muteniaan suuntaan tiellä on puomi, mutta ei tietääkseni Kopsusjoen suunnassa, itään. Siinä ajetaan Valkiasilmavaaran yli ja tullaan poliisien kämpän lähimailla rantaan. Kopsusjokisuun toisella puolella on vanha Essan kenttä, passeli leiripaikka.

Kopsusjokea olen noussut muutamia kilometrejä ylös, ja toisaalta olen yöpynyt jonkin kerran yksityisellä Kynnyskummun kammilla. Lautakotamaan tienoilla on myös Sompio-seuran kammi, mihin voisi kysyä varmuuden vuoksi avaimen.

Muotkimiseen Lautakotamaasta Aitalammelle kannattaa varata aikaa. Olen siellä seikkaillut, mutta talvella ja eksyksissä, joten muistikuviin ei ole luottamista.

Suomujoen latvavedet ovat pienet, mutta eipä tuota reissua muutenkaan kannata ajatella lämpimälle kesäajalle. Tulvan aika se täytyy olla, toukokuun vaihde / kesäkuun alku, keväästä riippuen.

Lankojärvellä on hyvä kämppä, ja tuohon aikaan taitaa olla tilaa. UKK-puiston kanssa pitää sopia luvat ja avaimet, yleensäkin.

Lankojärven alapuolella on ahdas kallioportti joessa (ja vanha kämppä). Muuta erityistä tuolle välille en muista.

Aittajärvelle siis pääsee autolla, ja sinne kannattaa tulla niitten joita juuri Suomunköngäs kiinnostaa, ei niinkään koko retki. Snellmannin kämppä muutama kilometri alempana on mahdollinen yöpymispaikka. (Tuohon aikaan on saakelin kylmä nukkua märkänä ja useampia öitä ulkona, ja tulia kansallispuistossa ei saa pitää - paitsi tosi tarpeeseen.)

Aittajärveltä Suomunkönkäälle ja siitä Luttojokea Rajajooseppiin laskee päivässä.
Alkumatkasta Kopsusjoen nousu vie aikaa, kannattaa yöpyä ennen Aitalampea.
Matkat Lautakotamaasta Lankojärvelle ja Lankojärveltä Aittajärvelle eivät ole järin pitkiä, etenkään jälkimmäinen, mutta varmuuden vuoksi ynnäisin yöpymisen Lankojärvelle, viimeisen yöpymisen Snellmannin kämpälle, suunnilleen. Suomun-Villen paikka on yksityistä aluetta, köngäs ei ole.

Kolme yöpymistä, siis neljä vuorokautta ja ajomatkat. Reissu ei ole kovin vaikea, Suomunköngästä lukuun ottamatta. Kärsivällisyyttä pikemmin koetellaan siinä alkumatkalla. Miten olisi helluntain seutu, siis lähtö 3-4. päivä ja lisää viikkoa 23 kesäkuussa?

Antti A

Antti A
15
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
25 January, 2006, 22:50
Joo, ei tuo maa, mutta se vesi. Meikä ei osaa kuin kanootilla, ja latvat ei taida sillä onnistua.
Mitenkähän jos liittyisi Munnikurkkiossa porukkaan?

Antti A