RoiMeloo keskustelupalsta

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - AnttiA

1
Vesille! / Molkoköngäs
13 August, 2006, 01:12
Onko kellä tietoa Molkokönkään väylien mallista nyt vähän veden aikaan?
Pitäisi testailla kanoottia, mutta pienemmissä joissa on kivikkoa niin että hirvittää. Ja kovin kauas on pitkä matka...

Antti A
2
Ilmoitukset / Palaute / Lapuanjoki
13 July, 2006, 14:16
Kolusin tuossa juuri ensin Ã,,htävänjoen - viheliäisiltä latvoiltaan Ã,,htärinjärven pohjoispäästä asti ja hetsi sen perään Lapuanjoen, kun Ã,,htävänjoki ei vastannut odotuksia.

Mutta en liikkunut kanootilla, kuten alun perin oli ajatus. Kas kun tilaamani Rogue seilaa edelleenkin Atlantin (vai olisiko jo Itämeren) aaltoja. On seilannut toukokuusta saakka. Maksettu se on kyllä, kunhan saisi kynsiinsä!

Mutta asia: Lapuanjoella on koskia
a) Kuortaneen etelärajalla Sarvikkaan kosket
b) Lapuan kosket Kuortaneen pohjoisrajalta Lapuan keskustaan (paljon)
c) Jepuan kosket, kun joki kiertää kahta väylää "förbi Keppo och Jeppo"
Ja Lapuanjoen lähtöpuro Sapsalammista alas on aika samperin ahdas ja ryteikköinen.
Muu jokireitti on suvantovettä, ja on pari järveä.

Seudulla kuulemani mukaan, Lapuanjoki on pari vuotta sitten laskettu, ja siitä olisi jutut alan lehdissä - arvaan retki- ja melontalehdet. Teen raporttia karkkulaisten (Hämeessä) eräkoulutukseen näistä jokiväylistä pitkän Pohjantie-retken mereenlaskuväylinä, muinaisia perinteitä kunnioittaen, alku olisi järvireissua vaikkapa Tampereelta. Ã,,htävänjokireitin suosittelusta luovuin - pitkä pajukko-osuus alkumatkalla, kymmenkunta voimalaitosta, osa vaikeita kiertää, pirstaleinen kokonaisuus. Mutta Lapuanjoki vaikuttaa edelleen mielenkiintoiselta, kesäkuun alun aikaan, kun on vielä vettä, ja tähän etsin lisää nuotteja. Koskien olemus - ilman vettä(!) - selvisi kyllä silloilta ja rannoilta kuvaten näin keskikesällä (ja lisää pohjalaisuuden ja lakeuden olemusta), mutta joku hankala tai aloittelijalle vaarallinen paikka on saattanut jäädä väliin.

Jos joku on kuullut, tai törmää juttuun melojalehdessä...

Antti A
3
Retkimelonta / Suomujoki retkimielessä
26 January, 2006, 00:56
Aloitin koskipuolen osastolla aiheena Suomunköngäs, mutta pohdiskelu on nyt enemmän keväistä retkeä - jatkan aihetta täällä.

Suomunköngäs-otsikon alla viime kommenttini oli reitistä miten päästä Suomujoen latvoille. Kopsusjokea ylös nousten, niin se on. Jäin pohtimaan pitkää vesimatkaa Lokan altaan pohjoisreunoja noudatellen, Vuotson Sarvikotamaasta, esimerkiksi. Lokan altaalla saattaa nousta melkoinen aallokko etelätuulella, mikä saattaa olla jokipaateille hankalaa. Mutta Kopsusjoen suulle pääsee myös maitse.

Lokan altaan avovesiosuuden voi välttää, jos ajaa Vuotsosta Nattasten tietä itään, ohi luonnonpuistoalueen, kääntyy sitten etelään Kussuolinkivaaran yli ja jatkaa vanhalle maantielle lähelle Muteniaa. Muteniaan suuntaan tiellä on puomi, mutta ei tietääkseni Kopsusjoen suunnassa, itään. Siinä ajetaan Valkiasilmavaaran yli ja tullaan poliisien kämpän lähimailla rantaan. Kopsusjokisuun toisella puolella on vanha Essan kenttä, passeli leiripaikka.

Kopsusjokea olen noussut muutamia kilometrejä ylös, ja toisaalta olen yöpynyt jonkin kerran yksityisellä Kynnyskummun kammilla. Lautakotamaan tienoilla on myös Sompio-seuran kammi, mihin voisi kysyä varmuuden vuoksi avaimen.

Muotkimiseen Lautakotamaasta Aitalammelle kannattaa varata aikaa. Olen siellä seikkaillut, mutta talvella ja eksyksissä, joten muistikuviin ei ole luottamista.

Suomujoen latvavedet ovat pienet, mutta eipä tuota reissua muutenkaan kannata ajatella lämpimälle kesäajalle. Tulvan aika se täytyy olla, toukokuun vaihde / kesäkuun alku, keväästä riippuen.

Lankojärvellä on hyvä kämppä, ja tuohon aikaan taitaa olla tilaa. UKK-puiston kanssa pitää sopia luvat ja avaimet, yleensäkin.

Lankojärven alapuolella on ahdas kallioportti joessa (ja vanha kämppä). Muuta erityistä tuolle välille en muista.

Aittajärvelle siis pääsee autolla, ja sinne kannattaa tulla niitten joita juuri Suomunköngäs kiinnostaa, ei niinkään koko retki. Snellmannin kämppä muutama kilometri alempana on mahdollinen yöpymispaikka. (Tuohon aikaan on saakelin kylmä nukkua märkänä ja useampia öitä ulkona, ja tulia kansallispuistossa ei saa pitää - paitsi tosi tarpeeseen.)

Aittajärveltä Suomunkönkäälle ja siitä Luttojokea Rajajooseppiin laskee päivässä.
Alkumatkasta Kopsusjoen nousu vie aikaa, kannattaa yöpyä ennen Aitalampea.
Matkat Lautakotamaasta Lankojärvelle ja Lankojärveltä Aittajärvelle eivät ole järin pitkiä, etenkään jälkimmäinen, mutta varmuuden vuoksi ynnäisin yöpymisen Lankojärvelle, viimeisen yöpymisen Snellmannin kämpälle, suunnilleen. Suomun-Villen paikka on yksityistä aluetta, köngäs ei ole.

Kolme yöpymistä, siis neljä vuorokautta ja ajomatkat. Reissu ei ole kovin vaikea, Suomunköngästä lukuun ottamatta. Kärsivällisyyttä pikemmin koetellaan siinä alkumatkalla. Miten olisi helluntain seutu, siis lähtö 3-4. päivä ja lisää viikkoa 23 kesäkuussa?

Antti A

Antti A
4
Koskimelonta / Suomunköngäs
25 January, 2006, 01:38
Parikymmentä vuotta sitten katkoin kylkiluitani mainitun kosken kiviin, kun putosin yrittäessäni uittaa peräköyden kanssa venettä alas. Sittemmin otimme elokuvaan siellä muutaman otoksen, kohtauksen verran.

Suomujokihan lähtee Saariselän tuntureilta, Suomun Ruoktu on siellä latvoilla. Laskee sitten tiettömien taipaleiden kautta UKK-puiston pohjoisrajoille. Luttojoki kulkee vähän idempänä ja pohjoisempana, Saariselän hotellimaailmasta lähtien. Lutolle pääsee helpommin; Suomu on haastavampi.

Järkevä tapa matkata Suomujoen alajuoksulle on ajaa nelostieltä itään Aittajärvelle, Saariselän ja Ivalon väliltä. Aittajärveltä pääsee veteen ja joelle. Lähellä on museorakennettu kolttakylä - tai asumus - ja vähän alempana Snellmannin kämppä. Sitten tulee viitisentoista kilometriä kohtalaisen koskista vettä, sitten järvi ja Suomun-Villen paikka ja siitä köngäs.

Alas pääsee kunnialla käsittääkseni vain koskikajakilla.

Könkään jälkeen Suomu ja Luttojoki yhtyvät. Pois pääsee ainakin Raja-Joosepista, sieltä on tie joelle.

Antti A