RoiMeloo keskustelupalsta

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - AnttiA

16
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
25 January, 2006, 22:32
Joopa joo, luin noita korkeuskäyriä väärin.
Eli parisataa metriä nousua ja laskeutumista eikä viisikymmentä!

Antti A
17
Koskimelonta / Suomunköngäs
25 January, 2006, 22:25
Tulvan aikaan, tietty. Kompuroin tuolla, ruskakuvan keltaisen koivun kohdassa, elokuun 20. (jäi mieleen kun kuulostelin metsästäjiä).

Jos haluaa pitemmälti Suomujokea, voisi yrittää Lankojärvelle. Rautulammen kautta... Ittensä Kiilopään yli, ei siinä ole oikein muuta järkevää reittiä. Luulampi vetää Kulasjokeen.

Kovempi homma maita myöten. - Toisaalta, on vanha reitti! ON!

Ensin Lokan altaalle, sieltä Kopsusjokea ylös lähelle Vintilävaaraa. Siellä on Kynnyskumpu ja Lautakotamaa, siitä pohjoiseen Aitaojan kuruun ja Aitalammelle. Siinä on Suomun mutka ja latvat.

Kopsusjoessa vettä piisaa, virtaa tosin vastaan. Lautakotamaan länsi- ja pohjoispuolella on jänkä. Jos se on tulvassa ja pohja vielä jäässä, siitä olisi silkkaa iloa. Muuten maakannasta pari-kolme kilometriä Aitaojan kuruun, minkä kivisyydestä en ota tarkkaa kantaa.

Tuota reittiähän mm. Mosku ja Wallenius ovat matkanneet kolttien maille. Suomunköngästä eivät pystyneet laskemaan.  

Tuostahan tulisi retki, ei vain pyrähdys.

Antti A
18
Retkimelonta / Retki Lätäsenolle
25 January, 2006, 21:33
Jaa, että Huordnasvaggia ylös kavuten viitisen kilometriä järville. Viitisenkymmentä metriä nousua, jos luin karttaa oikein. Jonkin verran kurua... suojapuolella saattaisi olla paikoin lunta, siinä luistaa, ehkä. Toisaalta kuru on hankalampi kuin tunturirinne. Vedenjakajan jälkeen jyrkkä vaan ei huonon näköinen kuru alas, järveä kilometrin verran. Pari-kolme kilometriä sekulia maastoa ja pääsee jokeen. Korkeus luokkaa 390 m merenpinnasta eli sama mikä lähtiessä. Työläintä tuossa saattaa olla se järville nousu ja sitten loppupätkän sekavan näköinen maasto.

Mutta työläämpää taitaa olla joessa.  Persus kastuu.
Mikähän se joen korkeus on Markkinassa?

Antti A
19
Retkimelonta / Koko Teno
25 January, 2006, 13:12
Hmm..

Mulla on hyvä kaveri Tony Bernestedt joka isännöi Ruottin Karesuanolla mökkikylää ja ulkomuseopaikkaa Karesuando Camping. Siellä on rohki hyvä olla, on vain. Ett par kilometer mot Pajala, de sista husen i byn. Vanliga hytter ja sitte hirsihuonheissa isommilleki porukoile. Ja Väylä siinä. Hyttyset on isompia ko Suomen puolella.

Antti A :roll:
20
Koskimelonta / Suomunköngäs
25 January, 2006, 01:38
Parikymmentä vuotta sitten katkoin kylkiluitani mainitun kosken kiviin, kun putosin yrittäessäni uittaa peräköyden kanssa venettä alas. Sittemmin otimme elokuvaan siellä muutaman otoksen, kohtauksen verran.

Suomujokihan lähtee Saariselän tuntureilta, Suomun Ruoktu on siellä latvoilla. Laskee sitten tiettömien taipaleiden kautta UKK-puiston pohjoisrajoille. Luttojoki kulkee vähän idempänä ja pohjoisempana, Saariselän hotellimaailmasta lähtien. Lutolle pääsee helpommin; Suomu on haastavampi.

Järkevä tapa matkata Suomujoen alajuoksulle on ajaa nelostieltä itään Aittajärvelle, Saariselän ja Ivalon väliltä. Aittajärveltä pääsee veteen ja joelle. Lähellä on museorakennettu kolttakylä - tai asumus - ja vähän alempana Snellmannin kämppä. Sitten tulee viitisentoista kilometriä kohtalaisen koskista vettä, sitten järvi ja Suomun-Villen paikka ja siitä köngäs.

Alas pääsee kunnialla käsittääkseni vain koskikajakilla.

Könkään jälkeen Suomu ja Luttojoki yhtyvät. Pois pääsee ainakin Raja-Joosepista, sieltä on tie joelle.

Antti A
21
Retkimelonta / Siis se Teno...
25 January, 2006, 01:13
Kun tuota alun alkaen hehkuttelin, niin täytynee jatkaa.

Minulla on kavereita asumassa a) Kaamasmukassa (lähellä Karigasniemeä) ja b) Ivalossa (tai siellä päin). Nämät Kaamasjoen latvoilla kulkevat vesillä inkkarilla, mutta vierastavat kastumista, mahdollisuuksien mukaan. Kanootti Coleman joku pitkähkö. Kaveri Ivalossa ajaa ja pitää töikseen vetokoiria, eräopas siis, harrastaa kumilauttailua ja on houkannut minua kevätvesille Näätämöjoelle kun tarttee miehistöä kärsimään. Sama kaveri pyrki syysvesillä Repojoelle ja siitä muotkimalla Vaskojoelle, mutta oli jatkuvat sateet juuri, homma peruuntui. Kanootilla.

Tuo vaativa väli latvalta Angeliin on toki jyrkkä, arvattavasti vähemmän suora. Seuran kanootti on sen verran hidas kääntää, että epäilyttää, vaikka laittaisi peitot ja ilmapussit. Naruskajärvellä minulla on 14 jalan Coleman, jota voisi yrittää muotoilla. Se nimittäin epämuodostui kolmisen vuotta sitten aika radikaalisti, mutta saatiin suht. symmetriseksi lekaa ja kesäaurinkoa ynnä vorokkia soveltaen. Siitä ajattelin pakottaa keulaa ja perää himpun verran leveämmäksi, jolloin nousisivat myös. Ainakin keulamiehen pitäisi ainakin tarvittaessa päästä polviasentoon, satulaan, senkin takia että perästä näkisi muutakin kuin ko. henkilön punoittavan niskan. Semmoista rakentelua. Ei siitä kovin jokikelpoista saa, mutta - jooo...

Antti A