RoiMeloo keskustelupalsta

Tuomas meloo 2010

Started by Tuomas, 12 May, 2010, 13:49

Previous topic - Next topic

Tuomas

Aloitetaas taas. Pähkin tuossa aivoni lähes solmuun miettiessäni optimaalisia vedenkorkeuksia eri pelipaikkoihin ja niihin perustuvaa gameplaniä tuleville päiville. Tuskanhiki valui jo noroina lattialle kunnes muistin että vanhasta melontapäiväkirjastani löytyy erilaisia muistiinpanoja pelipaikoista vedenkorkeuksineen. Hurraa!

Toistaiseksi melottua. Kausi alkoi Ljunganin Västbo:ssä s/t honttoa meloessa. Aurinko kimalteli kilpaa vedenpinnasta ja hangilta eli varsin hyvä melontasää. Hontto oli vähän matala, mutta hausta ja hyvä kärrytreeneihin. Bra teknikvals! Reilu viikko myöhemmin käytiin Krissen kanssa vielä samassa paikassa ja vesi oli noussut huomattavasti tehden hontosta pienen kaatuvan aallon. Spinnejä ja volttitreenejä tyyliin Marraskosken "koillishontto".

Matka jatkui kohti Ljusdalia Mellan Ljusnan -nimellä tunnettua n. 50km pätkää jokea, joka virtaa enimmäkseen vapaana ja sisältää useita koskia. Vedenkorkeus oli hieman matala, mutta melottiin väli Henriksfors - Forsnäset joka tunnetaan nimellä nedre turen. Joitain laineita ja pohjosmaiden tarunhohtoisin koski - Malmyrströmmen - oli matkalla. Iltamelonnalla käytiin vielä Hovrahällarna nimisella koskella, jossa oli paikoitellen pohjapatoa muistuttava pelihontto. Hyvää treeniä kuitenkin ja sitä tarvittiinkin kun melontakunto oli aikalailla kesäterässä.

Seuraavat melonnat Västerdalelvalla Björbon ja Dala-Flodan kohdilla. Dala-Flodasta löytyy melontaliike Kajaktiv, jossa voi majoittua ja käpistellä Kokatatin kuivapukuja. 30m liikkeen ovelta löytyy slalomrata, jossa on hyvä harjoitella koskimelontaa. Uusi laskupaatti - WS Habitat - sai tulikasteensa tässä koskessa. Ylempänä joessa Björbon kohdalla melottiin Fänforsenia, joka on seudun suurin koski, ja Kärringforsenia. Kärringforsenista löytyy Kärringvågen, joka on oikein hyvä peliaalto jos vettä on riittävästi. Meidän melonnoilla jäätiin parhaimmillaankin yli 20 yksikön päähän 200 motin rajasta jota pidetään yleisesti toimivuusrajana.

Lisäksi melottiin vielä Ã,,mÃ¥nin yläpätkä lähellä Orsan kylää. Mukava 9km koskipätkä johon ei juuri suvantoja mahtunut. Pari muikeaa luiskaa ja droppia kuitenkin.

Kotipuolessa ollaan melottu Oikaraisella ja Vikakönkäällä aina kun on vesikäyrien tuijotukselta ehditty.

Vesispekulaatioita:
Oikaraisen aalto saattaa alkaa toimimaan parin päivän sisällä. Torniojoen vedenkorkeusennusteet lupaa hyvää ensi viikon alkuun.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

13.5.2010
Vikaköngäs. Olkkajärven tulovirtaama 180m2. Ei oikein mitään - ei vielä isoa vettä eikä oikein pelipaikkoja. Melottiin kuitenkin hienossa auringon paisteessa ja lämpimässä kelissä. Makkara oli hyvää.

Illalla käytiin katsomassa vielä Ropsajokea. Liian vähän vettä.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

15.5.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus 78,35m ja virtaama 800m2 Pellossa. Vastaavat lukemat Matkakoskella 29,1m ja 900m2. Hevosenkenkä hyvä ja etenkin kakkosaalto parhaimmillaan. Mikun hehkutusta voi lukea maajoukkueen blogista.

16.5.2010
Kattilakoski. Pellossa: 78,50m / 1050m2. Matkakoskella 29,4m / 1150m2.
Hevosenkengän laita alkaa muuttumaan imuriksi ja kakkosaalto kaatuu pohjalle. Ala-aaltoon välivesi. Nyt ei kaatunut ollenkaan. Toimii paremmin vähemmällä ja enemmällä vedellä.

Vikaköngäs. Olkkajärven tulovirtaama 290m2. Paljon vettä ja joitain isoja aaltoja, mutta ei oikein mitään surffattavaa. Vaattunkiköngästäkin käytiin katsomassa ja siellä oli mukavannäköinen aaltojono, mutta ei surffattavia aaltoja ei sielläkään.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

20 May, 2010, 08:52 #3 Last Edit: 20 May, 2010, 09:22 by Tuomas
17.5.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus/virtaama Pellossa 78,85m/1300m2 ja Matkakoskella 29,7m/1250m2. Mega-aalto hyvä. Session loppua kohden tuntui että alkoi kaatumaan enemmän ja muuttumaan vähän holtittomaksi. Tai sitten vain alkoi melojista puhti loppua. Pari tuntia lepoa ja Ala-aaltoa keskiyöllä. Toimi ihan hyvin, mutta ei parhaimmillaan. Alkoi jo menemään tasaiseksi. Moppi sanoi että oli ollut parempi aamupäivällä kun vesi oli hieman matalampi.

Mopin tekemää videota kattilan aalloilta

18.5.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus/virtaama Pellossa 79,15m/1500m2 ja Matkakoskella 30m/1500m2. Mega-aalto suurimman osan ajasta pohjalle asti kaatuva möyhy. Hauska, mutta aika holtiton. Vaikea tehdä liikkeitä. Makkarahontto ihan mukava, mutta vielä hieman matala. Ala-aallot tasaisia.

19.5.2010
Kelokurkkio, Muoniojoki. Virtaama Muoniossa 650m2. Loistava aalto. Tasainen ja symmetrinen. Hyvät olkapäät molemmilla puolilla. Erittäin säännöllinen ja juuri sopivasti murtuva. Riittävän iso ja nopea kaikkiin aaltoliikkeisiin, mutta erittäin helppo ja rauhallinen surffattava. Side grindejä niin että vihreää vettä kajakin molemmilla puolilla. Aalto kuin insinöörin suunnittelema tuumittiin Aapon kanssa ;D Edellisenä iltana kun saavuttiin paikalle Virtaama Muoniossa näytti 500m2 ja aalto ei toiminut.

Saarikoski, Muoniojoki. Ykkösaalto suuri mutta tasainen ja hieman pulssiva laine. Kakkosaalto näytti niin isolta ja holtittomalta möyhyltä ettei uskallettu mennä. Ranta-aalto pieni, mutta nopea ja jyrkkä. Ihan mukavaa surffia. Vesi kun laskee niin Saarikosken iso ykkösaalto muuttuu surffattavaksi.

edit: Mopin video
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

21.5.2010
Marraskoski. Vedenkorkeus 90m ja virtaama 1040m2. Keskellä jokea hieno surffiaalto. Hieman samantyylinen kuin Niilillä Kula Shakerin aalto. "The most soulful wave on the river" kuten sanotaan. Aallossa voi surffata vaikka tunnin. Vasemmalla hieno vihreä olkapää jossa voi tehdä kliinejä spinneä pään pyörryksiin, keskellä vähemmän kaatuva kieli ja oikealla voimakas kuoha jossa voi tehdä vaikka honttoliikkeitä. Joen vasemmalla eli itäpuolella myös kiva pienempi surffiaalto johon pienen rimpuilun jälkeen pääsee jopa akanvirrasta.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

22.5.2010
Oikarainen. Permantokosken virtaama 250m2 ja Vanttauskosken hieman alle 800m2. Aalto ihan ok, mutta ei parhaimmillaan. Kemijoen pinta saisi olla vielä alempana niin aalto kasvaisi suuremmaksi. Voltit pysyi enimmäkseen sisällä.


23.5.2010
Oikarainen. Permantokosken virtaama 220m2 ja Vanttauskosken hieman yli 800m2. Aalto huonompi kuin edellisenä päivänä. Kemijoen vedenkorkeus liian suuri suhteessa Raudanjoen virtaamaan. Surffaaminen ja spinnailu onnistui kuitenkin edelleen. Voltit ei pysyny sisällä kuin hirveällä tuurilla.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

25.5.2010
Vuennonkoski ja Matkakoski. Vedenkorkeus Matkakoskella 31m ja virtaama reilut 2300m2. Vuennonkoskella isoja aaltoja ja tarunhohtoinen pyörrekin bongattiin. Ensimmäisen könkään kohdalla meloin hieman turhan oikealla ja tunsin kuinka melonta alkoi tuntua ylämäkeen menemiseltä. Vilkaisin vasemmalle ja siellähän se möllötti - suurin pyörre mitä olen koskaan lähietäisyydeltä päässyt näkemään. Steve Fisherin opetukset mielessä lähdin määrätietoisesti melomaan pyörrettä kohti, kuitenkin välttäen pyörteen keskustaa. Suureksi riemukseni vältin imeytymisen galaksien väliseen madonreikään ja pääsin takaisin päävirtaan.

Matkakoskella vesi oli myös isoa ja keskiportaan aalto tarjosi vauhdikkaimpia surffeja mitä rajajoen tällä puolella on mahdollista saada. Mikun raportin kuvineen voi lukea maajoukkueen blogista.

Kaiken kaikkiaan Vuennonkoski-Matkakoski yli 2000m2 virtaamilla on yksi parhaimmista ison veden pätkistä mitä löytyy. Klassikko, joka jokaisen koskimelojan tulisi kokea ainakin kerran.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

27.5.2010
Juujoki. N. 5km mittainen jokipätkä. Suurimmaksi osaksi varsin mukavasti virtailevaa vettä hienossa korpimiljöössä. Vesi oli laskenut jo hieman turhan alas, mutta ihan mukavasti joki oli kuitenkin melottavissa. Viimeinen kilometri Siikajoen tuotua vetensä virtaamaa vahvistamaan oli jo ihan vauhdikasta melontaa. Jokeen oli kaatunut jonkin verran puita joita muutamassa kohdassa jouduttiin maitse ohittamaan.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

HenriW

Ei perhana mitä kyytiä matkakoskella. Tuo lienee sitä paljon puhuttua jämäkkää, jossa lävähtää stydisti?

Kai te otitte kypäräkameralla videota? :)

Tuomas

29.5.2010
Unarinköngäs. Vedenkorkeus Marraskoskella 88,65m ja virtaama n. 440m2. Virtaama Unarin luusuassa ehkäpä 40-50m2. Hontto ihan hyvä. Riittävän syvä voltteihin ja molemmissa laidoissa hyvät kielet spinnailuun. Kärryttely tuntui vaikealta.

30.5.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus Pellossa 79,10m ja virtaama 1500m2. Mega-aalto voimakkaasti kaatuva ja vähän vaikea. Ala-aalto ei toiminut vielä vaan veden pitää vielä laskea.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

01 June, 2010, 08:31 #10 Last Edit: 01 June, 2010, 08:39 by Tuomas
31.5.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus Pellossa 78,85m ja virtaama 1250m2. Matkakoskella 30,10m ja 1550m2. Mega-aalto ei toiminut enää kunnolla. Kyllä siinä surffit sai, mutta kunnon seinää mistä ottaa vauhtia ei enää muodostunut eikä pitoa enää oikein löytynyt. Ala-aalto sen sijaan oli aikalailla niin hyvä kuin se vaan ikinä voi olla. Todellinen helmiaalto. Miku esitteli aallon potentiaalia perustamalla freestyleklinikan ja tekemällä yhteen surffiin melkeinpä kaikki aaltoliikkeet mitä sääntökirjasta löytyy. Myös rannanpuolen aalto oli hyvässä iskussa ja nähtiinpä porukkaa myös grillikodan hontolla. Porukasta puheenollen harvoin näkee Kattilassa noin paljon melojia kuin eilen. Porukkaa oli joka puolelta suomea ja jopa saksasta asti! Mukavaa nähdä tutuilla paikoilla välillä muitakin kuin ne pari vakiojäsentä :D

Täältä löytyy muutama Tapsan ottama foto koskelta.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

4.6.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus Pellossa 78,25m ja virtaama 850m2. Hevosenkenkä hyvä. Kakkosaalto alkoi mennä jo sileäksi. Suomenpuolen väliportaassa oleva hontto parhaimmillaan. Ã,,ärimmäisen aliarvostettu, mutta vauhdikas pelipaikka! Ala-aalto toimi myös varsin hyvin. Surffaamalla ei päässyt enää vaan piti lossata korkealta akanvirrasta. Aallossa nyt parempi pito, mutta yhtä iso se ei ole kuin isommalla vedellä. Aika voimakas kuoha - felixitkin pysyivät sisällä vähän hitaammallakin melojalla. Itse tykkäsin kovasti, harmi että voimat tuli kulutettua jo ylempänä.


Miku tekee voltin hevosenkengässä.


Juho surffaa kakkosaaltoa.


Rimpuilua ala-aallossa.


Felix! Voi tosin näyttää satunnaiselta kaatumiselta kuten felix kuvissa yleensä :)
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

5.6.2010
Kattilakoski. Vedenkorkeus Pellossa 78,15m ja virtaama 800m2. Hevosenkenkä todella hyvä. Ala-aaltoa ei käyty katsomassa, mutta aikaisemmin setin melonut Sami sanoi ettei se enää toiminut. Edellisessä postissa kuvattua vedenkorkeutta voi siis hyvin pitää alarajana ala-aallon toimimiselle.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

Melontapäiväkirjani voi löytää jatkossa blogimuotoisena osoitteesta http://tuorala.wordpress.com/

Näin sinne on helpompi liittää kuvia ja muuta härpäkettä!
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

Päivityksiä blogissa. mm. Video Torniojoen aalloilta:

http://tuorala.wordpress.com
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."