RoiMeloo keskustelupalsta

Suomunköngäs

Started by AnttiA, 25 January, 2006, 01:38

Previous topic - Next topic

AnttiA

Parikymmentä vuotta sitten katkoin kylkiluitani mainitun kosken kiviin, kun putosin yrittäessäni uittaa peräköyden kanssa venettä alas. Sittemmin otimme elokuvaan siellä muutaman otoksen, kohtauksen verran.

Suomujokihan lähtee Saariselän tuntureilta, Suomun Ruoktu on siellä latvoilla. Laskee sitten tiettömien taipaleiden kautta UKK-puiston pohjoisrajoille. Luttojoki kulkee vähän idempänä ja pohjoisempana, Saariselän hotellimaailmasta lähtien. Lutolle pääsee helpommin; Suomu on haastavampi.

Järkevä tapa matkata Suomujoen alajuoksulle on ajaa nelostieltä itään Aittajärvelle, Saariselän ja Ivalon väliltä. Aittajärveltä pääsee veteen ja joelle. Lähellä on museorakennettu kolttakylä - tai asumus - ja vähän alempana Snellmannin kämppä. Sitten tulee viitisentoista kilometriä kohtalaisen koskista vettä, sitten järvi ja Suomun-Villen paikka ja siitä köngäs.

Alas pääsee kunnialla käsittääkseni vain koskikajakilla.

Könkään jälkeen Suomu ja Luttojoki yhtyvät. Pois pääsee ainakin Raja-Joosepista, sieltä on tie joelle.

Antti A

Tuomas

Suomunköngäs ja koko Suomujoen melominen on toki käynyt mielessä. Latvavesille pääseminen ei vain ole kovin helppoa.

Tuollekin joelle pitäisi päästä tulva-aikaan ettei menisi ihan kivien raapimiseksi.

Tässä kuva paremmalla vedellä:Ja tässä matalalla vedellä:

"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

AnttiA

Tulvan aikaan, tietty. Kompuroin tuolla, ruskakuvan keltaisen koivun kohdassa, elokuun 20. (jäi mieleen kun kuulostelin metsästäjiä).

Jos haluaa pitemmälti Suomujokea, voisi yrittää Lankojärvelle. Rautulammen kautta... Ittensä Kiilopään yli, ei siinä ole oikein muuta järkevää reittiä. Luulampi vetää Kulasjokeen.

Kovempi homma maita myöten. - Toisaalta, on vanha reitti! ON!

Ensin Lokan altaalle, sieltä Kopsusjokea ylös lähelle Vintilävaaraa. Siellä on Kynnyskumpu ja Lautakotamaa, siitä pohjoiseen Aitaojan kuruun ja Aitalammelle. Siinä on Suomun mutka ja latvat.

Kopsusjoessa vettä piisaa, virtaa tosin vastaan. Lautakotamaan länsi- ja pohjoispuolella on jänkä. Jos se on tulvassa ja pohja vielä jäässä, siitä olisi silkkaa iloa. Muuten maakannasta pari-kolme kilometriä Aitaojan kuruun, minkä kivisyydestä en ota tarkkaa kantaa.

Tuota reittiähän mm. Mosku ja Wallenius ovat matkanneet kolttien maille. Suomunköngästä eivät pystyneet laskemaan.  

Tuostahan tulisi retki, ei vain pyrähdys.

Antti A