RoiMeloo keskustelupalsta

Suomujoki retkimielessä

Started by AnttiA, 26 January, 2006, 00:56

Previous topic - Next topic

AnttiA

Aloitin koskipuolen osastolla aiheena Suomunköngäs, mutta pohdiskelu on nyt enemmän keväistä retkeä - jatkan aihetta täällä.

Suomunköngäs-otsikon alla viime kommenttini oli reitistä miten päästä Suomujoen latvoille. Kopsusjokea ylös nousten, niin se on. Jäin pohtimaan pitkää vesimatkaa Lokan altaan pohjoisreunoja noudatellen, Vuotson Sarvikotamaasta, esimerkiksi. Lokan altaalla saattaa nousta melkoinen aallokko etelätuulella, mikä saattaa olla jokipaateille hankalaa. Mutta Kopsusjoen suulle pääsee myös maitse.

Lokan altaan avovesiosuuden voi välttää, jos ajaa Vuotsosta Nattasten tietä itään, ohi luonnonpuistoalueen, kääntyy sitten etelään Kussuolinkivaaran yli ja jatkaa vanhalle maantielle lähelle Muteniaa. Muteniaan suuntaan tiellä on puomi, mutta ei tietääkseni Kopsusjoen suunnassa, itään. Siinä ajetaan Valkiasilmavaaran yli ja tullaan poliisien kämpän lähimailla rantaan. Kopsusjokisuun toisella puolella on vanha Essan kenttä, passeli leiripaikka.

Kopsusjokea olen noussut muutamia kilometrejä ylös, ja toisaalta olen yöpynyt jonkin kerran yksityisellä Kynnyskummun kammilla. Lautakotamaan tienoilla on myös Sompio-seuran kammi, mihin voisi kysyä varmuuden vuoksi avaimen.

Muotkimiseen Lautakotamaasta Aitalammelle kannattaa varata aikaa. Olen siellä seikkaillut, mutta talvella ja eksyksissä, joten muistikuviin ei ole luottamista.

Suomujoen latvavedet ovat pienet, mutta eipä tuota reissua muutenkaan kannata ajatella lämpimälle kesäajalle. Tulvan aika se täytyy olla, toukokuun vaihde / kesäkuun alku, keväästä riippuen.

Lankojärvellä on hyvä kämppä, ja tuohon aikaan taitaa olla tilaa. UKK-puiston kanssa pitää sopia luvat ja avaimet, yleensäkin.

Lankojärven alapuolella on ahdas kallioportti joessa (ja vanha kämppä). Muuta erityistä tuolle välille en muista.

Aittajärvelle siis pääsee autolla, ja sinne kannattaa tulla niitten joita juuri Suomunköngäs kiinnostaa, ei niinkään koko retki. Snellmannin kämppä muutama kilometri alempana on mahdollinen yöpymispaikka. (Tuohon aikaan on saakelin kylmä nukkua märkänä ja useampia öitä ulkona, ja tulia kansallispuistossa ei saa pitää - paitsi tosi tarpeeseen.)

Aittajärveltä Suomunkönkäälle ja siitä Luttojokea Rajajooseppiin laskee päivässä.
Alkumatkasta Kopsusjoen nousu vie aikaa, kannattaa yöpyä ennen Aitalampea.
Matkat Lautakotamaasta Lankojärvelle ja Lankojärveltä Aittajärvelle eivät ole järin pitkiä, etenkään jälkimmäinen, mutta varmuuden vuoksi ynnäisin yöpymisen Lankojärvelle, viimeisen yöpymisen Snellmannin kämpälle, suunnilleen. Suomun-Villen paikka on yksityistä aluetta, köngäs ei ole.

Kolme yöpymistä, siis neljä vuorokautta ja ajomatkat. Reissu ei ole kovin vaikea, Suomunköngästä lukuun ottamatta. Kärsivällisyyttä pikemmin koetellaan siinä alkumatkalla. Miten olisi helluntain seutu, siis lähtö 3-4. päivä ja lisää viikkoa 23 kesäkuussa?

Antti A

Antti A

Ile

Kussuolinkivaaran eteläpuolella tultaessa vanhalle Muteniantielle ei ole itään päin mennessä puomia. Itse lähdin 90-luvulla hanhijahdeissa käydessäni melomaan juuri Valkia Silmävaarasta. Asentopaikkaa pidin Kalahelmansaarissa. Kajakki oli muuten lyömätön liikkumaväline Vaaranaavan turvelautta-alueella.
Liikuin kesän -91 Lokan ja UKK-puiston välisellä alueella metsänarviointitöissä. Silloin Orposeen meni huonokuntoinen tie (Rovaselkä-Suoritsinvosa-Orponen), jota juuri pääsi kulkemaan nelivetoisella autolla. Itse kuljin työmatkat tuolla suunnalla maastopolkupyörällä. Tuota Orposen tietä on myöhemmin kuulemma parannettu. En ole siellä viime vuosina liikkunut, joten en tiedä kuinka pitkälle sitä nykyään pääsee. Jos autolla pääsee lähelle Orposta, lyhenee Kopsusjoen osuus paljon.

Arvelen kuitenkin metsäteiden olevan helluntain aikaan vielä niin heikossa kunnossa, että hyvä jos pääsee Sompiojärvelle. Toisen haasteen suunnitelmaan asettaa tulvivan Kopsusjoen melonta ylävirtaan. Kesäisin leppeästi virtaava joki on tulvan aikaan aivan eri luokan vastus.

Noista muutamista haasteista huolimatta jälleen yksi erittäin mielenkiintoinen kohde tuleville melontavuosille. Ensi kesän aikana oma ykkösretkikohteeni on Lätäseno.

Ilkka
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

AnttiA

Orposeen tosiaan menee tie. En ole sinne ajanut, Orposessakin käynyt vain pari kertaa talvella ennen Puiston olemassaoloa.

Kopsusjoki tulvii, se on varma. Ajattelin, että aapoja siinä matkan varrella *saattaisi* käyttää hyväksi. Tämä nyt ajatellen kanoottia, jota on mahdollista sauvoa.

Nyt syksyllä tuota tietä Kussuolingin kautta oli pidetty kunnossa ja käytetty aika lailla. Mutta vanha maantien pohja Mutenian suuntaan ainakin oli vähän pehmeämpi. Saattaa olla, että kelirikkoaikaan tuonne ei ole asiaa.

Sompiojärveltä voisi toki lähteä, tai Sarvikotamaasta. Lokastakin, jos on päätä ja merikelpoinen paatti.

Antti A

Ile

Kävin työmatkalla Pyssykylässä ja jututin "alkuasukkaita". Kertoivat, että Orposeen pääsee perille saakka autolla. Tie on yleensä ajettavassa kunnossa kesäkuun alkupuolella. Kopsusjärvelle on kuulemma saanut joskus oikein luvalla viedä konevoimin kanootin, sinnehän menee jonkinlainen keino Vuomaselästä. Sieltä altaalle kanootilla melonut väärti arveli, että joki on monin paikoin liian pysty ylöspäin menoon tulva-aikana.

Ilkka
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

AnttiA

Kopsusjärvelle menee tosiaan tie. Rymistelin sitä usean kerran kun olin töissä puistossa, mutta nyt siihen tarvittaisiin se erityislupa. Kelirikko ei sillä tiellä ole ongelma, mutta kivinen se on. Vanha tien pohja lähti Kakslauttasesta, mutta Vuomaselästä saattaa nykyään olla parempi (?) reitti.

Suomun Ruoktulle tuolta ei ole pitkä. Kuruista ja puroista ei välttämättä ole apua. Polkua pitkin on selkeä reitti.

Antti A

Tuomas

Anteeksi, että olen sivistymätön, mutta mitä tarkoittaa sana "väärti"?  :oops:

*Ei löydä suomen sivistyssanakirjaa*
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

OS

Väärtin selkokielisiä synonyymejä ovat mm. kaveri, toveri, ystävä jne. sana on hyvin yleisesti käytössä ainakin vanhemman lappilaisen väestön keskuudessa.

OS

Televisiossa pyörii jenkkisarja nimeltään Frendit, siitä voisi tehdä lappilaisversion Väärtit. Radion puolella Alivaltiosihteerin pojat esittivät sketseissään ohjelmaa Kaiffarit.

Ile

Mulle väärti sana on tarttunut mukaan lapsuuskodistani nuuskakairasta. Arvelisin sen olevan peräisin ruotisin kielen sanasta vän, vännen, vänner.

Ilkka
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Meloja-lehdessä no: 5/1996 on juttu Kopsusjoen kautta Suomujoelle tehdystä inkkariretkestä. Reissu alkoi Orposesta. Sieltä Kopsusjokea ylös Kopsusjärvelle. Sieltä muotkaten polkua pitkin Suomun varteen Suomunruoktun kämpälle ja sieltä Suomua alavirtaan Raja-Jooseppiin.

OS

Tuleepa näitä samoja juttuja eri viesteihin. Metsästys ja kalastus-lehden huhtikuun numerossa v. 1999 on myöskin juttua Kopsusjoen ja Suomun melonnasta. Juttu on saman kirjoittajan, kuin oli Meloja-lehdessäkin.