RoiMeloo keskustelupalsta

HISTORIAA eli paikallista melontaa ennen seuran perustamista.

Started by OS, 03 November, 2010, 20:48

Previous topic - Next topic

OS

Tämän otsikon alle voi halutessaan lisätä vanhoja, melontaan liittyviä kuvia ja/tai juttuja, jotka liittyvät Rovaniemen alueeseen ja miksei laajemmin myös koko Lappiin.

Aloitanpa tämmöisellä Lapin Kansassa olleella sarjakuvalla 56 vuoden takaa.

OS

Valokuva jostain sotien jälkeiseltä ajalta. Taustalla näkyvä pukkisilta on aika tarkalleen Jätkänkynttilän kohdalla.

tanykane

Kajakit on aika lailla nykyaikaisen näköisiä...onko tiedossa, millon Rovaniemelle on rantautunut nykymuotoinen melonta harrastusmielessä? Ruuhilla tai  honkioilla on ilmeisesti melottu jo kivikaudella.

OS

Vikakönkäälle on viimeinkin saatu muokattua melojien käyttöön mielekäs koskimelontapaikka. Asiaa ajettiin myös muutaman vuoden ajan 1990-luvun alkuvuosina, mutta silloin aika ei vielä ollut kypsä.

Koskimelonta"ränni" on kuitenkin ollut esillä tiedotusvälineissä jo 1977, jolloin Lapin Kansassa oli oheinen juttu.

OS

Hieman uudempaa uutisointia ja tässäkin on kehitelty mm. melojille omaa puuhamaata.

OS

Ensimmäinen kosketus vesiretkeilyyn tapahtui alkukesällä 1972, jolloin laskettiin kaverini Matin kanssa hänen pappansa pieni puinen soutuvene Kaivo-Kulusjokea pitkin Outo-ojalta Kulukseen. Tuolloin tuo Kuluskaira oli tietöntä "erämaata", mutta nykyään tie seurailee jokea aika pitkälti.

Turvallisuusvarusteista ei ollut mitään tietoa, mutta vaikka mitään vakavampaa ei sattunutkaan, niin jokin "varjelus" oli nuorukaisilla kuitenkin reissussa mukana.

Nyt kartalta mitaten reissun pituus oli vain noin 10 km, mutta kaksi päivää joella vietettiin ja tartutettiin itseemme melontakuumetta. Matilla kuume laski muutaman vuoden jälkeen, mutta itse en ole parantunut vieläkään ja luultavasti en paranekaan.

OS


OS

Toukokuussa 1984 on näköjään ollut varsin korkea tulva ja esim. Pohjanhovin kohdalla, uimarannan puolella, on ollut varsin komeaa aallokkoa. Vesi on kuitenkin saanut virrata kaikessa rauhassa, sillä nykyisen kaltaisista koskimelojista ei tuolloin ollut mitään hajua. Tuskinpa tuolla on kukaan muukaan ollut vesillä.

tanykane

Nuo aallot taitaa olla siinä nykyisen Jätkänkynttilän kallioiden alla. Iso tulva.

OS

Quote from: tanykane on 07 November, 2010, 10:49
...onko tiedossa, millon Rovaniemelle on rantautunut nykymuotoinen melonta harrastusmielessä? Ruuhilla tai  honkioilla on ilmeisesti melottu jo kivikaudella.


Turusta tuli viesti, että eräs perusrovaniemeläinen on siirtynyt sinne, mistä ei ole paluuta. Kuluneen talven aikana puhelinkeskustelin hänen kanssaan muutaman kerran hänen melontaharrastuksestaan. Tarkoitus oli saada enemmänkin tietoja ja ehkä myös kuvia sotien jälkeisestä melontatoiminnasta ja retkistä täällä Rovaniemen seudulla, mutta nyt kävi näin.  :-[

Yhden kertomuksen sain kuitenkin kuulla, jossa ko. henkilö oli sodan loputtua Helsingissä ja pankkikirjalla oli 11000mk sotatoimissa ansaittua rahaa (epäselväksi jäi mitä tuo raha oikein oli). Elettiin kesäkuun alkupuolta ja suunnitelmissa oli paluu Rovaniemelle ja tuleva juhannus. Miehemme oli innokas luonnossaliikkuja ja mielessä oli tietenkin joku mettäreissu. Helsingin pääpostin lähellä oli joku urheilukauppa ja sen näyteikkunasta hän näki, että liikkeen sisällä oli vanerista valmistettu kajakkikaksikko. Kipinä syttyi heti ja hän päätti, että jos rahat riittävät kajakkiin, hän ostaa sen. Liikkeessä selvisi, että rahat riittävät sekä kajakkiin että myös junakuljetukseen Rovaniemelle. Kaupat tehtiin, mutta maksua ei vielä peritty. Kaupanteon yhteydessä sovittiin myös, että kajakki olisi perillä ennen juhannusta.
Juhannuksen alla tuli tieto, että rautatieasemalle oli saapunut lähetys. Henkilömme meni asemalle ja suoritti sovitun maksun lähetyksestä. Sen jälkeen hän meni yhdessä virkailijan kanssa junalle hakemaan kajakkiaan. Täysin suojaamaton kajakki oli lastattu avovaunuun yhdessä erilaisten maatalouskoneiden kanssa. Kuljetusmatkan aikana oli satanut ja vanerikajakki oli kastunut pahoin. Tämä ei vielä riittänyt, vaan tuhoa pahensi se, että samassa vaunussa ollut äes oli kaatunut kajakin päälle ja 11 äkeen terää oli lävistänyt kajakin vanerikuoren. Järkytys oli tietenkin suuri sekä rikkoutuneen kajakin vuoksi kuin myös menetettyjen rahojen vuoksi. Virkailija kuitenkin lohdutti sanomalla, että ei mitään hätää, kajakilla on täysvakuutus, joka korvaa tapahtuneen. Miehemme otti yhteyttä kajakin myyneeseen liikkeeseen ja sai kuulla, että tämmöinen vakuutus tosiaankin on ja hän saa uuden kajakin tilalle, kunhan palauttaa rikkoutuneen. Sodan jälkeen oli pulaa kaikesta, mutta jostain hän sai haalittua sen verran lautoja ja nauloja, että sai tehdyksi kajakille tukevan kuljetuslaatikon. Tässä laatikossa rikkoutunut kajakki palautettiin Helsinkiin ja samassa laatikossa tuli uusi ja ehjä tilalle.
Juhannusretki ei toteutunut, mutta vesille päästiin hieman myöhemmin. Kaksikko oli miehemme käytössä muutaman vuoden, mutta sittemmin se sai uuden omistajan.

Tuohon aikaan Rovaniemellä oli muitakin melojia ja he rakensivat kajakkivajan Färinrantaan (Lainaanrantaan). Ensimmäinen tulva nousi kuitenkin niin korkealle, että vajassa alimmaisina olleet kajakit kastuivat.

Tämä porukka teki myös retkiä ja heitä nähtiin ainakin Ounasjoella Hetasta Rovaniemelle sekä Vika-, Raudan- ja Kemijoella välillä Kalliosalmi-Rovaniemi.