RoiMeloo keskustelupalsta

Ikävä asia mutta hyvä lukea ja tietää

Started by ola, 04 June, 2011, 02:11

Previous topic - Next topic

ola

http://playak.com/news.php?idd=1446937134770


luulisin että akanvirrassa kelluva meloja ui rantaan, mutta epäonnistusnut eskimontekijä käyttäytyy tarkalleen kuin hukkuva  ihmisen tavoin. Ainakin minulle tuo antaa ajattelemisen aihetta.
Ja pitäis antaa ainakin ohjaajille.

-ola-

enjoy the ride!

Tuomas

Hukkuminen ei tosiaan tosielämässä käy kuten elokuvissa... En ole onneksi koskaan nähnyt hukkuvaa, mutta siinä vaiheessa kun uhri nieleskelee vettä ei se pysty ainakaan huutamaan apua.

Melontaonnettomuuksien tutkimusraportteja tutkiessa tulee nopeasti selväksi yksi usein toistuva onnettomuusskenaario. Meloja kaatuu eikä tee minkäänlaista yritystä eskimoon tai kajakista poistumiseen ja jos apua ei saada paikalle löytyy kajakistaan hukkuneena. Todennäköisesti suurimmassa osassa tapauksista uhri menettää ensin tajuntansa ja hukkuu vasta myöhemmin.

Kaatunut meloja joka ei reagoi mitenkään tai vaikuttaa hitaalta tai sekavalta reaktioissaan on aina äärimmäisen vakava tilanne. Tarkkailkaa kavereitanne meloessa ja varsinkin jos he joutuvat tekemään eskimon. Tarkkailua ei saa lopettaa välittömästi eskimon onnistuttua vaan melojaa on hyvä seurata pieni hetki jotta on täysin selvää että hän on täysin toimintakykyinen. Olen seurannut vierestä kun puolipökertynyt meloja tekee eskimon vain kaatuakseen hetken päästä uudestaan tasapainon pettäessä lähes tajuttomana.

Erityisen tarkkaavana tulee olla virtaavissa vesissä joissa on mahdollisuus lyödä päänsä kiveen kaatuessaan. Esimerkiksi Vikaköngäs on täysin mahdollinen paikka yllä mainitulle skenaariolle. Kypärä suojaa päätä suuremmilta vaurioilta, mutta ei estä tajunnan menetystä jos isku on riittävän kova.

Uimasilleen joutuneen melojan tapauksessa tulee myös varmistaa että veden varaan joutunut on kunnossa ja avustaa hänet turvaan. Kannattaa muistaa aloitusviestiin liitetyn artikkelin sisältö. Uinnista uupunut meloja voi huomaamatta hukkua vaikka akanvirtaan, jos huomaavaisuus herpaantuu.

Jos uinti on ollut todella paha ja hukkuminen lähellä ei uhria saa jättää rannallakaan hetkeksikään yksin vaan toimittaa mahdollisimman nopeasti lääkintäalan ammattilaisten käsiin.

edit: Ruotsalaisten koskimelontafoorumilta löytyy yksityiskohtainen onnettomuusraportti hiljattain Ã...ressa tapahtuneesta melontaonnettomuudesta, jossa meloja kaatui koskessa menettäen tajuntansa. Tässä tapauksessa meloja selvisi pelkillä ruhjeilla toimivien pelastustoimien ansiosta:

http://www.forspaddling.com/Incidenter-/-olyckor/8764-Incidenten-i-Medstugean.html
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."