RoiMeloo keskustelupalsta

Ounasjoki

Started by Anonymous, 10 April, 2006, 22:59

Previous topic - Next topic

Anonymous

Tervehdys roilaiset, kokematon kyselis neuvoo, vaatiiko ounasjoki minkälaisen melontakokemuksen tuolla 300km matkalla, siis lähinnä koskien osalta? onko muita pahoja paikkoja kuin Köngäs ja Molkoköngäs avokanootille, mikä olisi hyvä pätkä hakea kokemusta.

Terveisiä ja hyvää kevättä toivottaa amatööri Raahesta  :shock:

OlliVain

Simojoki kokonaan alusta loppuun sopii hyvin ensimmäiseksi joeksi. Alussa on Aurakoski, jossa saa kohtuullisen hyvät vauhdit. Joki on helppoa koskien osalta. Kosket vaikeutuvat hieman loppua kohden. Lopussa vaativimmat kosket ovat Kalliokoski, Kuolemankoski ja Hamarinkoski. Niissäkään ei kanootilla pitäisi olla ongelmia. Sopivin ajankohta kesäkuun alku, jolloin pahin tulva on jo reilusti ohi, mutta vettä riittää vielä kohtuullisen hyvin. Koskia joessa on paljon ja putousta Simojärvestä mereen tulee n. metri/km. Matkaa noin 180 km. Melontareittioppaassa taitaa olla nuotit koskille. Nuotit ovat osin vanhat, koska joessa on tehty ns. ennallistamistöitä lohen kutuhommia silmällä pitäen. Melojia ei ilmeisesti ole huomioitu. Mutta Simojokea suosittelen. Onhan Ounasjokikin hieno. Ja suht helppo. Mutta SImojoki hyvä treenipaikka ja sopii aloittelijalle ja avokanootille.

Täältä tähän.

OlliVain

Löytyy tietoa melontajokia lapissa, etusivulta.

Anonymous

Quote from: "OlliVain"Simojoki kokonaan alusta loppuun sopii hyvin ensimmäiseksi joeksi. Alussa on Aurakoski, jossa saa kohtuullisen hyvät vauhdit. Joki on helppoa koskien osalta. Kosket vaikeutuvat hieman loppua kohden. Lopussa vaativimmat kosket ovat Kalliokoski, Kuolemankoski ja Hamarinkoski. Niissäkään ei kanootilla pitäisi olla ongelmia. Sopivin ajankohta kesäkuun alku, jolloin pahin tulva on jo reilusti ohi, mutta vettä riittää vielä kohtuullisen hyvin. Koskia joessa on paljon ja putousta Simojärvestä mereen tulee n. metri/km. Matkaa noin 180 km. Melontareittioppaassa taitaa olla nuotit koskille. Nuotit ovat osin vanhat, koska joessa on tehty ns. ennallistamistöitä lohen kutuhommia silmällä pitäen. Melojia ei ilmeisesti ole huomioitu. Mutta Simojokea suosittelen. Onhan Ounasjokikin hieno. Ja suht helppo. Mutta SImojoki hyvä treenipaikka ja sopii aloittelijalle ja avokanootille.

Täältä tähän.
Kiitoksia oikeen kovasti, tämä selvensi asiaa  :lol: ei muuta kun kelejä ootteleen

OS

Ounasjoki sopii hyvin avokanootille ja vähemmän meloneille. Joen loppuosuudella oleva Marraskoski on myöskin vähän suurempi koski, jossa avokanoottiin saattaa roiskuttaa ajoittain vettä, varsinkin korkeamman veden aikaan. Joen kosket on viime vuosina kivetty uudelleen, joten melontareittioppaissa olevat nuotit eivät pidä paikkaansa. Retki-lehdessä syyskuu/2004 on juttu Ounasjoen melontaretkestä, juttu on seuramme puheenjohtajan kirjoittama. Jutusta saa hyvän kuvan joen luonteesta ja esim. kiveämisen vaikutuksista koskiin ja melontaväyliin niissä.

AnttiA

Koko Ounasjoen laskeminen vaatiin ennen kaikkea sitkeyttä. Kovin vaikea se ei ole. Jos selviää kunnialla yläjuoksun ensimmäisistä kivikkoisista koskista, missä joki on vielä pieni, selviää todennäköisesti koko joesta, kunhan jättää Molkokönkään kokeilematta tai kiertää oikeanpuoleista Ryssänväylää pitkin, siitäkin varovasti.
Kun joki alkaa melko pienenä, siihen tottuu. Pitkissä, laajoissa koskissa saattaa tulla omituinen olo, vähän kuin leijuisi, mutta ei niissä sen kummempaa. Pitkät ja erittäin pitkät suvannot on se vaativin puoli Ounasjoella, mielestäni. Siellä tarvitaan aikaa, loppumatkassa etenkin, mutta on se myös upea kokemus, aivan oman laisensa. Ja lopussa loistavat kaupungin valot ja Pohjanhovi viettelee matkailijaa.

Antti A

Anonymous

Kiitoksia kaikille vastauksista

Markus
RAAHE

Ile

http://personal.inet.fi/koti/ilkka.vaara/juhlamelonta.htm
Lopussa koskikuvauksia välille Hetta-Kittilä.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"