RoiMeloo keskustelupalsta

Kuvia kesältä

Started by tanykane, 14 August, 2012, 10:10

Previous topic - Next topic

tanykane

Laitetaan linkit tänne ennen kuin unohtuu. Täällä on pari kuvaa Ruotsista:

http://tanykane.kuvat.fi/kuvat/Kultsj%C3%B6an++Trollforsen+2012/

Ja täällä kiinnostavista pohjoisen paikoista, Pättikästä, Pallaksen Pyhäjoelta ja Ylläksen Kuerlinkoilta:

http://tanykane.kuvat.fi/kuvat/Pyh%C3%A4joki/

Pyhäjoki on varsinainen seikkailupätkä. Put-in on Lapland Hotels Pallakselle menevän tien varressa ja hyviä take-out-paikkoja ovat joko luontopolun silta viimeisen ison kosken jälkeen, Raattaman tie tai Pallasjärvi. Joen alku on leppoisaa suvantoa, minkä jälkeen virta leviää ehkä sadan metrin levyiseksi matalaksi suistoksi, joka on täynnä pensaita ja kaatuneita puita. Tämän jälkeen seuraan lyhyt suvanto, minkä jälkeen joki lähtee jyrkästi alas pitkin kurua. Aluksi on kapeaa ja esteistä koskea noin kilometrin verran, jonka jälkeen alkaa kanjoniosuus. Kanjonissa on kolme isompaa koskea, joista ensimmäinen on selvästi vaikein. Kosken alussa on joen poikki kaatunut puu, jonka alta melonta pitää aloittaa. Toisen kosken ensimmäisessä mutkassa oli myös pensas, josta sahasimme oksia pois mutta joka yhä on lähellä laskulinjaa. Kolmas koski oli helpompi eikä siinä ollut esteitä. Tämän jälkeen seuraa matala luontopolun silta, josta ei mahtunut kajakilla ali. Loppu on taas loivempaa, esteistä koskea, jossa suurimpana vaarana ovat puut. Koko pätkällä on siis hyvin paljon esteitä ja kosket pitää skoutata tarkkaan joko kajakista tai rannalta. Muuten hieno pätkä, jolla on pari hyvin vaikeaa koskea ja sitten helpompia vauhdikkaita osuuksia. Koko melontapätkä on noin 5 km, luontopolun sillalle tulee 3,3, km:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?e=379643&n=7548572&scale=40000&width=600&height=600&tool=mitta&lang=fi&clear=true

Kuerlinkat ovat kaksi peräkkäistä droppia Kuerjoessa juuri ennen joen yhtymistä Ã,,käsjokeen. Ensimmäinen linkoista on kapea luiska, jonka alla on hyvin matala allas. Kaaduin altaassa ja sain ängettyä itseni ja melan kivien väliin niin, ettei eskimo onnistunut. Kun tulin pois kajakista, mela pääsi karkaamaan omille teilleen. Löytöpalkkio on tiedossa sille, joka onkii mustan Shogunin Ã,,käsjoesta ;)

Toinen linkka on S-kirjaimen muotoinen tupladroppi, jossa on selvästi ensimmäistä enemmän vettä. Lopussa on pitävämmän näköinen hontto, josta melojat kuitenkin pullahtivat hyvin läpi. Kummatkin linkat ja erityisesti ensimmäinen vaativat joka tapauksessa ison kevätveden, jotta melontaa kannattaa ajatella. Linkat ovat ihan hieno nähtävyys, jota kannattaa käydä katselemassa vaikka muuten vaan.

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=304&map.y=309&e=373893&n=7498262&scale=40000&tool=suurenna&styles=normal&lang=fi&tool=suurenna&lang=fi

Salla