RoiMeloo keskustelupalsta

Acerbin keino

Started by Ile, 12 November, 2012, 09:48

Previous topic - Next topic

Ile

http://melontaalapivuosikymmenten.blogspot.fi/2012/11/acerbin-keino.html

Onpas ollut joskus huikea määrä osanottajia tuossa kisassa. Ja Sami näyttää olleen "kanta-asiakas". Nostan hattua ja kumarran syvään.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Voi noita aikoja, tuttuja nimiä paljon, vaikka itse kilpailuihin en osallistunutkaan. Nouseekohan melonta enää koskaan yhtä suureen suosioon. Seuroja perustettiin, kalustoa rakennettiin kaikenlaisilla kursseilla, erilaisia tapahtumia ja kilpailuja oli lähes joka kylässä. Melojia on varmaankin edelleen runsaasti, mutta kaikenlaiset suuria kansanjoukkoja keränneet tapahtumat ovat jääneet pois.

Nykyään samoihin kansanjoukkoihin päästään moottorikelkkojen vesicrossikisoissa.

tanykane

Lajien suosiohan on aina vähän aaltoliikettä. Joukkueurheilun lisäksi 1990-luvulta alkaen ns. uuden aallon lajit, kuten parkour, lumilautailu, vapaalasku, erilaiset rullalautailut, kiipeily ja melonnan puolella freestyle ovat tulleet suositummiksi. Näissä lajeissa monesti säännöttömyys ja vapaa harrastaminen ovat kilpailua tärkeämpää ja joskus kilpailumentaliteetin vastustaminen on jopa olennainen osa lajia. Freestylemelonnassakin SM-kisoihin osallistuu 10-20 melojaa, vaikka harrastajia on koko maassa ainakin toista sataa. Toisin sanoen ainakin koskimelontaharrastuksen luonne on vähän muuttunut, mikä selittää osittain kilpailemisen vähäisempää suosiota.

Toinen potentiaalisia kilpailijoita vievä kehitys on ehkä tuo mainittu joukkueurheilujen suosion kasvu. Joukkuelajit ovat usein melko matalan kynnyksen organisoitua toimintaa, jota on helppo harrastaa ja jonne on helppo viedä perheen juniorit. Yhteiskunnan turvallisuushakuisuus voi myös suosia pitkälle standardoitua harrastamista verrattuna luontolajeihin, joissa on aina tietty hallitsemattomuuden elementti.

Itse veikkaan, että suurtapahtumia on melonnassakin jatkossa, kunhan löytyy sopiva järjestäjä, tapahtumamuoto ja ajankohta. Ajatelkaas esim. Sulkavan suursoutuja, joka on jonkinlaisen sukulaislajin tapahtuma ja jossa oli viime vuonna liki 6000 osallistujaa.

Ile

Miten lienee Suomi Meloo tapahtuman suosio kehittynyt vuosien saatossa? En ole oikeastaan koskaan kovin tarkoin perehtynyt siihen tapahtumaan.
Tapsan analyysi on varmaa ihan oikea, niin kuin tohtorilta saattaa odottaakin. Joukkueurheilun suuntaan on menty myös monissa perinteisissä yksilölajeissa, joissa kilpaurheilumaisen suorittamisen suosio on vähentynyt, mutta samaan aikaan lajin erilaiset massatapahtumat ovat lisänneet suosiotaan. Esim. suunnistuksen Jukolan viesti, maratonjuoksut ja massahiihdot.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Ile

"Unelmat vahvistavat sydäntä"

katiur

Quote from: Ile on 03 December, 2012, 16:26
Katille jälleen riemukasta luettavaa  ;D


ja ammatillisesti kiinnostavaa  ::)