RoiMeloo keskustelupalsta

Slovenian terveiset

Started by Pasi, 05 August, 2013, 13:11

Previous topic - Next topic

Pasi

05 August, 2013, 13:11 Last Edit: 05 August, 2013, 13:42 by Pasi
Jokunen kyseli Soca-joen kuulumisia niin tässä lyhkänen raportti:

Eli kesän ollessa jo aika pitkällä, joki oli osin jo aika kuivakassa kunnossa. Joen alku-ja loppupäissä on paikat, joissa melotetaan kurssilaisia, mutta keskivaiheilta löytyi mukavia reittejä joissa minun tasoinen meloja pärjäsi oikein mainiosti. Minä laskin kahta koskea joista toinen oli nimeltään Lady..jotain... -osio ja siitä jatkui suoraan Slalom course vähän teknisempänä osana. Salom coursesta jäi loppuosa kokematta kuljetusteknisistä syistä sekä guide olisi halunnut mukaan yhden laskijan lisää turvallisuussyistä. Kuulemma tuolla vedenkorkeudella uinti on aika mahdollista kokeneellekin melojalle. Huhujen mukaan pätkä muuttuu teknisemmäksi veden laskiessa.

Itse en kehdannut lähteä yksikseni melomaan, joten vuokrasin melontakamojen lisäksi guiden sekä kyyditykset. Hintaa kertyi koko setille 60 euroa. Hinta oli mielestäni kohtuullinen, koska oli vilkas turistikausi sekä olin ainoa meloja ohjaajan mukana. Tämmöinen "melontakaverin" vuokraaminen ei ole typillistä bisnestä firmoille, joten jouduin vähän kyselemään ennenkuin tärppäsi. Osa firmoista piti ajatusta liian vaarallisena, eivätkä suostuneet moiseen. Ymmärrän yskän, koska kuulemma turisteilla on taipumusta liioitella omia taitojaan ja näin onnistuvat asettamaan itsensä ja oppaat pulaan.

Reissun aikana vesi oli tosiaan aika alhaalla, jolloin laskeminen on greeking deltaa laskeneille tuttua huttua. Ainoastaan liuskat ja hontot puuttuvat, mutta lisämausteena on hupaisaa kallionlohkareslalomia. Ne mitkä aiheuttavat kuuleman mukaan ongelmia ja onnettomuuksia ovat "siphonit", joista kovasti varoiteltiin.

Kaikenkaikkiaan kivaa ja eksoottista laskemista. Vesi oli ilman lämpötilaan nähden kylmää.

Edit: piti googlata siphoneita ja nyt tiedän paremmin mitä ne ovat tai voivat olla. Niin fataalin kuuloisia, ettei haluta moiseen http://www.ukriversguidebook.co.uk/forum/viewtopic.php?f=3&t=69250 Noilla pätkillä mihin minä tutustuin, ei ollut kuin yksi tuollainen ja se oli helposti väistettävissä.
"We are all in between swims. For some people its just longer than others."

Sakari Rautio

Tässäpä vallan mainio turvallisuusopas jossa hyvin selitetty tämä siphons!

http://books.google.fi/books?id=NOgaDt35V3AC&pg=PA28&lpg=PA28&dq=Syphon+white+water&source=bl&ots=1tUBThtyE6&sig=BTGUIoD1ACE3IdnDzcMnppN37Fw&hl=fi&sa=X&ei=40sDUt34HOXe4QSU6oCgCw&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=Syphon%20white%20water&f=false

tanykane

Siphonit ovat siis suomeksi siivilöitä eli reikiä tai tunneleita, joista vesi mahtuu menemään, mutta isommat esineet, kuten melojat, yleensä eivät. Socalla slalomradan jälkeen alkaa ns. siiviläkanjoni, joka on isommalla vedellä käytännössä laskukelvoton. Slalomradan yläpuolisella Classic sectionilla on ainakin yksi tunnettu siivilä sellaisen tosi ison kivenlohkareen jälkeen.

Sillonkun me oltiin Socalla 2009 siellä oli korkea kevättulva ja koskien vesi oli paineista. Siivilöistä ei näkynyt jälkeäkään, mutta siellä ne pinnan alla uimaria vaanivat.

Pasi

Juu, tuon Tapsan mainitseman siivilän taisinkin juuri mainita ohittaneeni. Sehän se juuri noista tekeekin häijyä kun ne väijyvät uimareita pinnan alla. Siphon canyon oli oppaisiin merkitty isolla punaisella X merkillä ja varoiteltiin, että pitää tietää mistä nousta pois Slalom courselta tai saattaa vahinkoos eksyä väärille vesille.
"We are all in between swims. For some people its just longer than others."

ola

Siellä Siphon kanjonin lopussa oli semmoisia ikäviä pääkallo-liikennemerkkejä. Hankala saada hyvä "melonta on hauskaa" fiilis päälle kun vieressä törröttää pääkallovaroitus-merkki. En tiiä merkkasivatko pääkallot siivilöiden paikat, en nähnyt kuin yhden.
enjoy the ride!

merja

Kiinnostaisko ketään lähteä ens keväänä Socalle melomaan? Joskus siinä huhtikuun lopussa- toukokuun alussa.

ola

Hep, minua kiinnostaa ainakin.
-ola-
enjoy the ride!

tanykane

Ainakin Classic sectionin lopussa on semmoinen pääkallomerkki, mutta ei siinä taida olla siivilää vaan ainakin sillon 2009 joku matala hontto. Meillä ei ollut siiviläkanjoniin mitään asiaa kun vettä oli niin paljon. Siellä on kai heti paljon vaarallisia juttuja ja paineista vettäkin.

ArttuR

minkä tasoiselle melojalle slovenia on hyvä kohde. pitääkö odottaa vielä pari vuotta ennenkuin pääsee siivilöitä väistelemään?

Tuomas

Quote from: ArttuR on 14 August, 2013, 19:37
minkä tasoiselle melojalle slovenia on hyvä kohde. pitääkö odottaa vielä pari vuotta ennenkuin pääsee siivilöitä väistelemään?


Netistä löytyy opaskarttoja ja pätkien kuvauksia Socalle:

http://gene17kayaking.com/articles/pdfs/soca.pdf
http://www.ukriversguidebook.co.uk/site-media/socarivermap.pdf
http://www.ukriversguidebook.co.uk/site-media/socaandkoritnicarivernotes.pdf

Enimmäkseen 2 ja 3 luokkaa, muutamia 4 luokan paikkoja. Jos Vikakönkäällä pystyy tekemään muutakin kuin laskemaan tikkana alas niin Soca sopii hyvin melontakohteeksi.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

ripa

Jos Vikakönkäällä pystyy tekemään muutakin kuin laskemaan tikkana alas niin Soca sopii hyvin melontakohteeksi ;D

Olipa hauskasti sanottu. Odotan innolla uutta reissua vaikka tikkana menee joskus mistä sattuu  :)

norre