RoiMeloo keskustelupalsta

Erämelonta

Started by Ile, 25 May, 2015, 06:35

Previous topic - Next topic

Ile

"Unelmat vahvistavat sydäntä"

HenriW

No nyt! Onnittelut!

OS

Sehän meni hienosti, onnittelut täältäkin.

Nyt kyllä kaivataan hieman tarkempaa analyysiä omasta suorituksesta. Voittokin oli aika lähellä.

Ile

29 May, 2015, 08:46 #3 Last Edit: 29 May, 2015, 08:53 by Ile
Jälkipuintia on harrastettu Pielisellä niin meloen kuin saunoenkin. Tuloslistaa katsoessani huomaan, että menetimme vähintään hopean, ellei peräti voitonkin, viimeisellä tehtävällä. Se suoritettiin laivoilla käytössä olevalla pelastuslautalla. Joukkueen molemmat jäsenet lähtivät lautan toiselta reunalta. Ensin syöksyttiin lautan sisätilan läpi toiselle puolelle ja sitten toinen partion jäsenistä hyppäsi veteen, ui noin 15-20 metrin päässä olevalle poijulle ja takaisin ja sitten kaveri kiskaisi hänet takaisin lautalle ja sitten taas syöksyttiin lautan sisätilojen läpi lähtöpaikkaan. Emme ole nähneet sen tehtävän aikoja, mutta muutamia kilapkumppaneita jututtaessamme kuulimme, että heillä oli muutamia sekunteja parempi aika kuin meillä. Nopein joukkue sai parhaat pisteet ja siitä järjestyksen mukaan aina piste/sija vähemmän. Hävisimme hopeaa vieneelle joukkueella peräti seitsemän pistettä tällä rastilla. Huonoon tulokseen vaikutti varmaan useampi seikka. Puin tehtävää varten kuivapuvun ylle. Sen sisään jäi liikaa ilmaa, joka sitten veteen hypätessä nousi hartioihin ja käsivarsiin haitaten uintia. Uinti ei muutenkaan ole minun vahvuuksia, joten pelkästään sen vuoksi olemme hävinneet useita sekunteja. Sekunti-pari meni vielä lopussa, kun lautan sisään syöksyessäni sotkeennuin lautan katon ja pohjan välillä oleviin hihnoihin. Hieman ihmettelen sitä, miksi järjestäjät painottivat tätä tehtävää näin paljon? Kyse oli erämelontakilpailusta, ja pelastustehtävä liittyi melontaan vain ohuesti. Pelastuslauttakin oli laivoissa käytettävää mallia. Ymmärtäisin painotuksen, jos kyse olisi ollut vaikka kajakkireskutustehtävästä. Myös pisteiden jakoperuste oli tässä tehtävässä poikkeavan ankara. Esim. suunnistus- ja melontatehtävissä pisteet jaettiin etukäteen määritettyjen aikarajojen mukaan. Melontatehtävässä aikahaarukka oli 30 sekunnin suuruinen. Siten pienet sekuntierot joukkueiden välillä eivät vaikuttaneet pisteisiin välttämättä lainkaan, ellei ero sattunut juuri pisteluokan rajalle. 

Olli suoritti melontatehtävän, jonka olisi pitänyt kuulua meidän vahvuuksiin. Menetimme siinä kuitenkin yhden pisteen, mutta se ei ollut mitään verrattuna tuohon viimeisen tehtävän pistemenetykseen. Melontatehtävässä piti lähteä rannalta melomaan noin 30-40 metrin päässä olevan kajakin luo, vaihtaa siellä kajakkia ja palata toisella sitten takaisin. Sekä rannassa että poijulla oleva kajakki oli kiinnitetty narussa olevalla hakasella kiinni. Tehtävän aika lähti siitä kun irrotti rannalla olevan kajakin. Vaihtopoijulla piti vaihtaa kiinnityksiä ja sitten siirtyä toiseen kajakkiin ja meloa rantaan ja kiinnittää kajakki rantapoijuun, jolloin ajanotto päättyi. Ollilla kävi huono tuuri, kun poijulta irrotetetun kajakin naru putosi takaisin veteen ja tarttui klipsistä poijunaruun. Sen irroittamisessa meni ainakin 5 sekuntia. 1,5 sekuntia parempi aika olisi tuonut meille pisteen enemmän.

Nuo muutamat epäonnistumiset tietysti kaivelevat, mutta enemmän varmaan kannattaisi muistella onnistumisia, joita kuitenkin tuli kaikkiaan useampia. Heti lähtöpaikalla tehdyssä ensiaputehtävässä saimme parhaat pisteet. Kiitos siitä kuuluu ainakin osaksi työnantajallemme, joka pitää huolta meidän ea-taidoista. Suunnistuksessa juoksimme lähes ihanneaikaan, vaikka meillä oli kuivapuvut päällä ja melontatossut jalassa. Mm. Kakko-Muhonen juoksi suunnistusnastareilla trikoot yllä. Perhosten tunteminen oli selkeästi yksi onnistumisiamme. Seitsemästä lajista tunsimme suoraan vain kolme. Pienellä lottoamisella ja hyvällä arvaamisella saimme pari tunnistusta lisää, eli saimme 5 seitsemästä.

Hieno onnistuminen tuli myös leiritehtävästä. Siinä partion toisen jäsenen piti tehdä paistinlasta ja toisen jäsenen kiehiset. Minä tein lastan ja viimeistelin sen kajakinkorjauspussista löytämälläni hiomapaperin palasella. Myöhemmin illalla näin, että hiomapaperia oli joillain joukkueilla mukana useita karkeuksia ja sen myötä syntyi toinen toistaan upeampia paistinlastoja. Olli vuoli sitten sellaiset kiehiset, että ne erottuivat sekeästi muiden tuotoksista. Niiden avulla nappasimme tästä tehtävästä ykköspisteet.

Selkeä onnistuminen oli myös se, että me saimme tasaisesti pisteitä kaikista tehtävistä. Yksikään tehtävä ei mennyt nollille, vaikka arvausleikkiäkin jouduimme harrastamaan.

Yksi onnistumisista tuli oikeastaan jo kisaa edeltävänä päivänä. Kävimme silloin Welhonpesällä valitsemassa kajakin lainaan. Otimme nopeimman tarjolla olevista kaksikoista. Vaikka Juhani sanoi meille, ettei kajakin nopeudella ole väliä, niin olemme kyllä nyt jälkeenpäin toista mieltä. Lauantaina oli aika paha tuuli. Siinä kelissä kajakin nopeudesta oli iloa. Me etenimme käytännöllisesti katsoen koko ajan ykkösenä ja pääsimme rauhassa suorittamaan tehtäviä ilman jonotusta. Olimme illalla leirissä reilusti ennen muita ja pääsimme rauhassa huoltamaan itseämme ja tekemään leiritehtäviä. Hieman jäi harmittamaan se, että tänä vuonna mukana ei ollut pikataivalta, jossa olisimme päässeet näyttämään kunnolla melontanopeuttamme.

Kaiken kaikkiaan kisasta jäi mukava mieli ja se innostaa varmaan osallistumaan uudelleen. Voi olla, että moni muukin seuramme jäsenistä pääsee tutustumaan lajiin tulevaisuudessa, sillä meitä houkuteltiin kovasti järjestämään kilpailu Rovaniemellä. Se ei mahdottomalta kuulosta, jos vielä saamme Ounasvaaran Ladun mukaan järjestelyihin. Kilpailun ei tarvitse olla näin keväällä, sen voi pitää vaikka elokuussa. Silloin voisimme pitää kisan ihan tässä lähivesillä Ounas- ja Kemijoella.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Ile

Yksi hieno onnistuminen oli Nuuksiota koskeva tehtävä. Me mietimme ennakkoon asioita, joita kilpailutehtävät voisivat koskea. Nuuksio oli yksi niistä, joista arvelimme kysyttävän jotain. Olli keksi mitata työpaikalla karttaohjelmalla kuinka suuri osa Nuuksiosta sijoittuu eri kuntien alueelle ja mitkä ne kunnat ovat. Luimme tietysti luontoon.fi-sivuilta kaikkea muuta puistoon liittyvää tietoa.

Tehtävässä ensimmäinen kysymys oli nimetä ne kunnat, joiden alueelle Nuuksio sijoittuu. Sitten piti tietää miten suuri osuus kullekin kunnalle kuuluu. Eli suoraan Ollin selvittämät asiat. Kolmas kysymys oli tietää kuka on melonut kaikki Nuuksion lammet ja neljänneksi tietää kuinka monta niitä lampia on. Lampien meloja on Janne Pyykkö. Olen seurannut hänen blogitekstejään ja tiesin sitä kautta sekä nimen että lukumäärän. Meillä oli siis helppo homma vastata ja napata kilpasarjan parhaat pisteet tehtävästä.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Ile

Pohdimme melonnan aikana sitä, millaista nopeutta kaksikolla etenimme. GPS:n käyttö oli kisan aikana kielletty, joten asia pysyi arvoituksena. Toisena päivänä saavuimme rastille 23 niin aikaisin, että se ei ollut vielä avautunut. Lähdimme käymään lisärastilla B, jossa ei ollut tehtävää, mutta rastilla käynti oli tarkoitti noin 5 km lisäystä melontamatkaan (lisärastilla käynnistä sai 5 pistettä). Kellotimme lisärastilta paluumatkalle ajan ja mittasin nyt kartalta matkan. Laskenta antoi meille nopeudeksi 9,9 km/h. Pyrimme melomaan sen osuuden sitä samaa vauhtia, jota olimme koko ajan pitäneet.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Ile

Erämelonnan tuloksista löytyy tehtävien nimet. Tässä myös lista ja lyhyt kuvaus tehtäväsisällöstä.
- luontokysymyksiä, lokkien nimeäminen, levätietous
- ea, kaksi erilaista uhria, joista piti tunnista mahdolliset vammat ja niiden hoito sekä hoitojärjestys
- Vihdin merkkihenkilöiden ja heidän alan (kulttuuri, politiikka, urheilu) tunnistus
- suunnistus, normaali suunnistus maastossa, matka 2,3 km
- kello/soitintiedot (vaski)
- seppä, taontatehtävänä venyttää takomalla rautatankoa minuutissa mahdollisimman pitkästi
- koiran käyttö metsästyksessä, säädökset, vakuutukset
- rusthollimuseo, vanhojen esineiden tuntemus
- lumikenkäjuoksu upottavalla suolla
- rastipaikotus, maastossa lippusiimaa kulkien maastoon merkittyjen rastipisteiden tunnistus ja kartalle sijoittaminen
- Vihdin museossa historiatuntemus
- ritsan teko ja maaliinammunta pikkukivillä
- melojan venyttely ja oikea raskaiden taakkojen nostotekniikka
- perhoslajien tunnistus
- VPK, oikea toiminta mökkipalopaikalla
- sokkotunnistus, kahdessa laatikossa yht. 12 esinettä, jotka piti tunnistaa koskettelemalla
- veistotehtävä, paistolasta ja kiehiset
- hevosen ruumiinosien tunnistus
- luontopolku, etäisyyden arviointi, kasvitunnistus, koivikon ikä
- Nuuksiotietous
- puulajien tunnistus laudanpätkien ja puukiekkojen avulla
- alueen jokivesien tietous
- pelastustehtävä, kolme erilaista sanallisesti kuvattua melonta-aiheista pelastusongelmaa, joissa piti tietää oikeat toimenpiteet
- melontatehtävä, aiemmassa viestissä jo kuvattu
- eläinten jätökset, muovipurkissa ulosteita, joista piti tunnistaa eläin
- Hiidenveden vesiensuojeluun ja kunnostukseen liittyviä kysymyksiä
- Suomi Meloo, mistä minne tänä vuonna, mitä erikoista tapahtumassa on
- pelastuslauttatehtävä

Hauska yksityiskohta on, että saimme eläinten jätöksistä pisteen enemmän kuin voittajapari Kakko-Muhonen. Kakko on ammatiltaan ilmeisesti biologi ja hän kertoi, että hänellä on kotonaan näytekokoelma eläinten ulosteita. Meidän partion tietous oli kerätty paskaa puhumalla  ;D
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Kiitos Ilkalle ansiokkaasta kisakuvauksesta. Varsin monipuolista tietoa ja taitoa näköjään tarvitaan, mutta tuurilla ja arvaamallakin pärjää.  :)