RoiMeloo keskustelupalsta

Lapuanjoki

Started by AnttiA, 13 July, 2006, 14:16

Previous topic - Next topic

AnttiA

Kolusin tuossa juuri ensin Ã,,htävänjoen - viheliäisiltä latvoiltaan Ã,,htärinjärven pohjoispäästä asti ja hetsi sen perään Lapuanjoen, kun Ã,,htävänjoki ei vastannut odotuksia.

Mutta en liikkunut kanootilla, kuten alun perin oli ajatus. Kas kun tilaamani Rogue seilaa edelleenkin Atlantin (vai olisiko jo Itämeren) aaltoja. On seilannut toukokuusta saakka. Maksettu se on kyllä, kunhan saisi kynsiinsä!

Mutta asia: Lapuanjoella on koskia
a) Kuortaneen etelärajalla Sarvikkaan kosket
b) Lapuan kosket Kuortaneen pohjoisrajalta Lapuan keskustaan (paljon)
c) Jepuan kosket, kun joki kiertää kahta väylää "förbi Keppo och Jeppo"
Ja Lapuanjoen lähtöpuro Sapsalammista alas on aika samperin ahdas ja ryteikköinen.
Muu jokireitti on suvantovettä, ja on pari järveä.

Seudulla kuulemani mukaan, Lapuanjoki on pari vuotta sitten laskettu, ja siitä olisi jutut alan lehdissä - arvaan retki- ja melontalehdet. Teen raporttia karkkulaisten (Hämeessä) eräkoulutukseen näistä jokiväylistä pitkän Pohjantie-retken mereenlaskuväylinä, muinaisia perinteitä kunnioittaen, alku olisi järvireissua vaikkapa Tampereelta. Ã,,htävänjokireitin suosittelusta luovuin - pitkä pajukko-osuus alkumatkalla, kymmenkunta voimalaitosta, osa vaikeita kiertää, pirstaleinen kokonaisuus. Mutta Lapuanjoki vaikuttaa edelleen mielenkiintoiselta, kesäkuun alun aikaan, kun on vielä vettä, ja tähän etsin lisää nuotteja. Koskien olemus - ilman vettä(!) - selvisi kyllä silloilta ja rannoilta kuvaten näin keskikesällä (ja lisää pohjalaisuuden ja lakeuden olemusta), mutta joku hankala tai aloittelijalle vaarallinen paikka on saattanut jäädä väliin.

Jos joku on kuullut, tai törmää juttuun melojalehdessä...

Antti A

OS

Pekka Tyllilä on kirjoittanut kirjan MELONTAREITTEJÃ,, POHJANMAALLA, siinä käydään varsin monipuolisesti läpi alueen jokia.

Tästä osoitteesta löytyy myös jotakin:

http://www.melontaseikkailu.info/2004_53.htm

Olli

AnttiA

Kiitoksia, Olli!  :)