RoiMeloo keskustelupalsta

Hanget kutsuvat?

Started by vuopka-1, 11 March, 2005, 08:11

Previous topic - Next topic

vuopka-1

Ei ehkä aivan vielä, mutta ennemmin tai myöhemmin kevät alkaa etenemään vauhdilla. Minulle se tietää yhtä vuoden riemukkaimmista ajoista ja odotan innolla kantavan hangen muodostumista. Jos säät ovat suotuisat ja muodostuu riittävän kantava hanki, jota voi hiihtää luikutella pikkusuksilla, niin minua ei pidättele mikään. Säntään hangelle aamuvarhaisella ja tulen pois sitten, kun hanki alkaa pettämään. Hiihtomatkaa tällaisella reissulla kertyy 20-50 km. Etenen luisteluhiihtoa rauhallista tahtia.
Löytyykö melojista kiinnostusta keväiselle aamulenkille? Heitän tälle palstalle tarkemman kutsun, jos luoja suo hanget.
Leinoa vapaasti muistellen: Ken latuja hiihtää, se latujen on vanki, vapautta vain on keväthanki.

Tuomas

Mukavaa puuhaa tuo keväthangilla hiihtäminen. Pyhätunturilla olen joskus hiihdellyt hangilla pitkin mettiä ja kurujen pohjia. Vielä keväämmällä käsivarressa tullut monesti hiihdeltyä yöllä kun silloin hanki kantaa mukavasti ja on melkein yhtä valoisaa kuin päivälläkin.

Hyviä hankikelejä toivoen,

Tuomas  :wink:
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

Aika hyvät hankikelit juuri nyt  8)
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

vuopka-1

Pääsiäisenä olin Posiolla. Säät olivat lupaavat, mutta aivan riittävän hyviä hankikantoja ei tullut. Piti tyytyä metsäsuksilla hiihtelyyn. Nyt on varmasi riittävän lämmintä ja hanget kostuvat. Pitäisi saada vielä tuollaiset 10-15 asteen yöpakkaset, niin sitten pääsisi pikkusuksilla luikuttelemaan. Tulevan viikonlopun ennusteet eivät lupaile kovin hyviä yöpakkasia, mutta katsotaan miten käy.

vuopka-1

Vielä vähän hankijuttuja. Hyvän hiihtohangen muodostuminen on kovasti riippuvainen säistä. Paras hanki syntyy silloin, kun sää ensin lämpenee ja sataa päivän pari vettä niin lujasti, että kinos kostuu 20-30 cm. Sen jälkeen vain tyyni sää ja nopea pakastuminen. Jos tähän vielä sataa pikkuisen uutta lunta, niin olosuhteet ovat optimaaliset. Uusi lumi säästää suksenpohjia ja voiteita kulumiselta ja tekee hiihtämisestä miellyttävän hiljaista. Samalla on mahdollista tarkkailla hiihtäessä eläinten liikkumisjälkiä.

Tällainen nyt vallitseva aurinkoinen sää ei ole paras mahdollinen. Kinos kostuu epätasaisesti ja etenkin metsäisillä alueilla kostumista tapahtuu vain vähän pinnasta ja hanki ei kanna kunnolla. Myös yöpakkaset ovat olleet viimepäivinä heikot. Jos taasen lämmintä jatkuu kovin pitkään, niin kinos kastuu vähitellen pohjia myöten ja hanget ns. putoavat. Tällöin kunnon yöpakkaset saavat kyllä aikaan kantavan hangen, mutta putoaminen tuo maastosta mättäät ym. muodot esiin ja hiihtäjän kannalta hangesta muodostuu ikävän epätasainen. Pitkä lämmin saa myös aikaan purojen aukeamisen ja se aiheuttaa ikävää kiertelyä ylityspaikkaa hakiessa.

Jos lämmin jakso päättyy tuulisena ja sää jäähtyy vähitellen, käy useimmiten niin, että kinoksen pinta kuivuu ja muodostuva hanki on pinnalta pehmeä tai kunnon hankea ei muodostu ollenkaan. Näin kävi ainakin Posiolla nyt pääsiäisenä.

Hyvän vesisateen myötä muodostunut hanki on senkin puolesta optimaalinen, että hankikanto on useimmiten hyvä myös metsissä ja vaaroissakin, myös pohjoisrinteillä. Auringon lämmittävän vaikutuksen myötä hanki muodostuu useimmiten kantavaksi vain aukeilla ja vähäpuustoisilla soilla. Metsissä hankikantoa syntyy silloin vain puiden alle.

Tälle keväälle ei vielä ole tapahtunut hangen putoamista, joten hyviin hiihtokeleihin on vielä mahdollisuuksia.

vuopka-1

Viikonloppuna kävin kotipuolessa Meltosjärvellä ja totesin, että hanget eivät kestä pikkusuksilla hiihtämistä. Tällä viikolla on kuitenkin parina yönä on ollut lähes 10 astetta pakkasta, joten arvelin hankikannon parantuneen. Niinpä asetinkin tänään herätyskellon soimaan hieman ennen neljää aamuyöstä. Pikaisen aamupalan jälkeen puin illalla valmiiksi asetetut hiihtokamppeet ja hyppäsin autoon. 50 km ajon jälkeen olin perillä Aavasaksantien varressa kunnanrajan tuntumassa. Tuokion odottelun jälkeen paikalle saapui Kemistä veljeni. Sitten vain sukset jalkaan ja liikkeelle. Heti kävi ilmi, että hanki kantaa kunnolla jokapaikassa, niin metsässä kuin aukeallakin. Hanki oli myös pinnaltaan erittäin karkea, mikä tiesi voiteille kyytiä. Hiihtämisen kannalta pinta oli kiusallisen muhkurainen ja se aiheutti turhaa jännittämistä tasapainon ylläpidossa. Sää oli kuitenkin kaunis ja auringon vähitellen noustessa homma alkoi tuntumaan tutun nautinnolliselta. Pohjasenojan kämpällä oli edellisiltana tulleita asukkaita. He kuulivat ulkoa rapsetta meidän tullessa paikalle ja luulivat karhun olevan liikkeellä. He olivat illan hämärässä luulleet nähneensä karhun jäljet lammella. Hiihtelimme jälkien kautta ja totesimme ne poron tekemiksi. Me suuntasimme kohti Palokkaan kämppää ja sieltä sitten jo takaisinpäin autoille, sillä minun piti ehtiä töihin. Parituntinen aamulenkki antoi odotetun nautinnon siitä huolimatta, että hanki oli paikoin hieman muhkurainen. Toivottavasti yöpakkaset jatkuvat vielä viikoloppuun saakka.

Hannu V.

Hienoa etta joku muukin harrastaa outoja aikoja elamassaan!

Taalla lansinaapurissa on ollut tosi hyvat hankikelit jo muutaman viikon. Ollaan oltu ulkotoissa ja pystyy kavelemaan ihan missa vain, vaikka on reput pullollaan tsekkoslovakialaista umpirautaista 70-luvun huipputekniikkaa ja christmas puddingia!

vuopka-1

Ennuste lupaa yöpakkasten jatkuvan. Lähden lauantaiaamuna noin seitsemän aikaan hiihtelemään Vianaapa-Korva-aapa-Pattaskivalo -alueelle. Jos hankihiihto kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan.
Ilkka 040-731 9280

vuopka-1

Eipä löytynyt halukkaita hiihtelijöitä mukaan, joten kävin yksikseni hangella. Ajelin kauniissa aamusäässä Vaattunkiin, nappasin sukset kainaloon ja tepastelin sillalle. Koski näytti olevan auki ja suvantokin jo pitkälle auennut. Periaatteessa siitä voisi jo laskea, mutta veden vähyys tekee koskesta kovin kivisen. Jatkoin matkaa sukset jalassa eteenpäin.
Hanki tuntuu täälläkin olevan niin kantava, että voi liikkua vaikka kävellen. Metsäiseltä osuudelta Vianaavalle päästyäni tuli pienoinen pettymys: nevalla oli runsaasti pälviä, joita piti kierrellä ja etsiä hiihtokelpoista reittiä. Välillä piti ylittää sukset jalassa kävellen heinikkomättäitä. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi eteenpäin. Korva-aavalla peräänantamattomuus sitten palkittiin. Hanki oli lähes täydellinen ja sitä jatkui koko aavan verran samoin kuin ylös Pattaskivaloon. Mistä johtuu se, että vierekkäiset aavat voivat olla näin erilaiset? Vianaapa on lettoinen ja siellä on paljon saraheinää. Korva-aavalla kaikki esiin sulaneet mättäät näyttivät olevan ruskeaa rahkasammalta eli se on selvästi karumpi suo.
Aamun reissu oli gps:n mukaan runsaan kahdenkymmenen kilometrin mittainen. Lieneekö kevään viimeinen hiihto? Yksikin lämmin päivä tekee Vianaavasta hiihtokelvottoman, joten tänne en ainakaan tule sunnuntaiaamuna. Tuomas näyttää aloittaneen melontakauden, joten taidankin lähteä sunnuntaina etsimään sulaa vettä.