RoiMeloo keskustelupalsta

Melonnanohjaajakurssi 15.-17.5.2020

Started by Tapio Nykänen, 07 November, 2019, 23:32

Previous topic - Next topic

Tapio Nykänen

Rovaniemen melojat järjestää Melonta- ja soutuliiton koulutusjärjestelmän vaatimusten mukaisen


Melonnanohjaajakurssin 15.-17.05.2020

Kurssi painottuu virtaveteen ja helppoihin koskiympäristöihin. Varsinainen koskimelontakokemus ei ole osallistumisen edellytys, mutta hyödyksi on, jos osallistujat ovat meloneet helpossa virtaavassa vedessä. Kurssilla melotaan monipuolisesti koski- ja retkikajakeilla sekä avokanootilla ja harjoitellaan ohjaus- ja pelastustoimintaa järvi- ja jokiympäristöissä. Kurssiin sisältyy kirjallinen ennakkotehtävä, jossa perehdytään ohjatun melonnan turvallisuussuunnitteluun. Kurssilla tutustutaan alustavasti myös siihen, millaisia vaatimuksia kuluttajaturvallisuuslaki ja muu säätely asettavat melontapalveluiden järjestäjälle.

Melonnanohjaajat vastaavat melontaseurojen, oppilaitosten ja yritysten melonnan perustoiminnasta. He voivat vetää helppoja retkiä suojaisilla sisä- tai rannikkovesillä ja noin luokan I koskiympäristöissä. Usein melonnanohjaajat toimivat ohjaajina melonnan peruskursseilla.

Pääsyvaatimuksena kurssille on 18 vuoden ikä, melonnan mahdollistava terveydentila ja fyysinen kunto, 200m uimataito + 50m uimarin hinaus melontavarusteissa (liivit päällä molemmilla), vähintään yhden vuoden melontakokemus sekä kokemusta melonnan ohjaamisesta esimerkiksi apuohjaajana ja sujuva kajakin / kanootin käsittelytaito. Käsittelytaito osoitetaan Melonta- ja soutuliiton tason 2 taitokokeella (EPP2, kajakki tai kanootti). Koe tulee olla suoritettuna ennen kurssille osallistumista. Perustelluissa tapauksissa koe voidaan suorittaa kurssin ensimmäisenä päivänä. Tällöinkin tulee kuitenkin huomioida, että koe on kurssille osallistumisen ennakkovaatimus eli se tulee suorittaa hyväksytysti.

Ohjelma:

Paikka: Rovaniemi (Ounasjoki, Kemijoki, Raudanjoki). Kurssin aluksi kokoonnutaan Rovaniemen melojien vajalle (Ounaspaviljonki, Rovaniemi), jonne kurssi myös päättyy.

Aika: Pe 15.5. klo 14-21, la 16.5. klo 9-18, su 17.5. klo 9-17. Yhteensä 24 h, josta vesillä 18-20 h. Ennakkotehtävään kannattaa lisäksi varata aikaa noin 4 h.

Osallistujamäärä: 5 - 10 henkeä

Hinta: 220 € (sis. alv). Kurssi maksetaan erillisen laskun perusteella.

Hintaan sisältyy: Koulutus ja materiaalit sekä Melonta- ja soutuliiton materiaali- ja rekisteröimismaksu (50 eur), melontakalusto (kajakit, kanootit, melat, kypärät, heittoköydet, hinausvyöt ym.)

Hintaan ei sisälly: Ruokailut, majoitus, kuljetukset, vakuutukset (Rovaniemen Melojilla on toiminnanvastuuvakuutus, mutta osallistujien pitää huolehtia omista tapaturma- ym. vakuutuksistaan itse)

Kouluttaja: Melontakouluttaja Tapio Nykänen

Varustus: Henkilökohtaiset melontavarusteet (kuiva- tai märkäpuku, myös laadukas anorakki-housut -yhdistelmä käy, kelluntaliivit, soveltuvat kengät, tarvittaessa vaihtovaatekerta pakattuna kuivasäkkeihin) sekä melonnan turvaohjeen määrittämä retkenjohtajan varustus (https://www.melontajasoutuliitto.fi/@Bin/1327542/Melonnan+turvallisuusohje+2012.pdf, s. 2). Retkiruoat ja juomat erityisesti lauantai- ja sunnuntaipäiville. Huomaa, että kurssin aikana joet ovat kevättulvassa ja vesi on kylmää. Kurssilla ollaan veden varassa suhteellisen paljon. Varustaudu olosuhteiden vaatimalla tavalla.

Lisätiedot koulutusjärjestelmästä: http://www.melontajasoutuliitto.fi/koulutus/melonnan-koulutus/ohjaajakoulutus/

Ilmoittautuminen ja lisätiedot kurssista: Melontakouluttaja Tapio Nykänen, tanykane@gmail.com tai +358405226693

Huom! Sitovat ilmoittautumiset kurssille 1.5.2020 mennessä.