RoiMeloo keskustelupalsta

Mitenkä vettä ivalojoessa?

Started by Beltsi, 07 August, 2006, 18:51

Previous topic - Next topic

Beltsi

Ollaan kaveriporukalla lähössä ens viikonloppuna melomaan inkkareilla ivalojoki kutturasta toloseen. Minkähän verran sielä on vettä? Onko hirveen kuivaa? Kertokaa jos satutte tietään.

Tuomas

Suomen ympäristökeskuksen sivuilta:Parikymmentä mottia näyttäis olevan eli varsin kuivaa ja reilusti alle keskimääräisen arvon.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

OS

Oltiin Ivalojoella 21.-23.7. Vettä oli satanut muutaman päivän ennen retkeämme, joten vesitilanne oli kohtalainen. Oheisessa käppyrässä heinäkuun puolivälissä näkyy hieman korkeampi käyrä. Retkemme sattui juuri tuon korkeimman kohdan jälkeiseen alamäkeen. Nyt näyttää vesi olevan varsin alhaalla.

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/virtaama/IMAGE/BIGIMAGE/Q7101320.GIF

tiinapek

Näyttäisi vesi olevan tosi matalalla. Muutaman kerran kyseisen pätkän meloneena suosittelisin reissun siirämistä syksymmälle (mikäli vettä tulee). Maisemat on upeat, mutta melontamukavuus on kyllä parempi kun vettä on enemmän, ei tarvi koko ajan kivillä kolistella.
Viime syyskuussa kävimme Ivalojoella kun vedenkorkeus oli n. 125.2, vettä ei ollut silloinkaan liikaa mutta kukaan ei jäänyt kiinni kiville.

Jos menette nyt niin toivotan hauskaa reissua!  :D
Tiina

Beltsi

Aateltiin nyt kuitenki sitte lähtä kokeileen. Saa nähä miten kolistelee. Kerrompa sitten ku ollaan reissulta selvitty...

AnttiA

Asustelin takavuosina Ivalojoen varressa, Kyläjoen suulla ja Appisen suulla, ja tuli joki tutuksi. Nyt en ole käynyt, mutta ilmeisesti on ennätyskuivaa sielläkin.

Kutturasta lähdettyä (erityis-) hankalaa on ainakin Kyläjoen suun alapuolella Möllärinkoskessa ja Appissuvannon alapuolella Korhosenkoskessa. Näissä on normaalivedelläkin reitissä hakemista, pitkissä kivikoissa.

Isommat kosket, kuten Surmaköngäs ja Kultalankoski, menevät sievästi, kun pysyy väylällä, eli siinä missä vesikin. Grönholminkosken seudulla voi joutua hakemaan väylää, mutta ei siellä muuta - tai sitten on. ;)

Ritakoski taitaa olla kuiva sekin... Sitten on matalikkoja joissa saattaa tulla halu ja tarve kahlaamaan.

Toloskoskessa väylä pitäisi olla sinänsä selvä. Aivan kosken lopussa on normaalivedellä vaarallinen kivi keskellä väylää - jota ei kanootissa istuen näe ennen kuin viime tipassa - mutta nyt tuo on korkealla veden yläpuolella, näkyy, ja vesi kiertää kummaltakin puolelta.

"Minä tunnen tämän joen. Olen käynyt näillä kivillä. Keskeltä kiinni, niin pysyy."  :)

Antti A

Beltsi

Joo reissu on sitte takana. Mukava reissu ilmojen puolesta ja vettäkin oli vielä tarpeeksi. Jokaisen kosken pystyi laskeen läpi ilman kolisteluja, kun vaan osas mennä oikeista kohdista. Ihan hyvä ettei ollu liikaa vettä ko lähes kaikki porukasta oli alottelijoita. Vaikka kivillä kolistelivatkin nii ei kuitenkaan kaatunu ko jalalla sai pohjasta tukea ja virta oli aika heikko. Hyvä reissu, ja kaikki oppi varmasti ohjaileen kanottia ko kiviä piti ihan kiitettävästi väistellä :)  Pikkusen alko eteenkin pojista tuntuun että kosket olis saanu olla vähä isompia, joten yhessä päätettiin että lähetään joskus uusiks alkukesästä, ko vettä on enempi ja kosket isompia...  Toloskosken loppu oli oikeestaan semmonen ainut kunnon koskelta tuntuva näillä vesillä. Sen verran pieni kuitenki sekin ettei tarvinu rannalta sitäkään käyä kattoon... Ihan mukava reissu :)

AnttiA

Hyvä että meni hyvin ja vettä riitti pohjan alle :)

Alkukesällä joki on toisaalta vaivattomampi, toisaalta riskejä on enemmän. Laskuväylät ovat selvät, aallokkoa on isojen koskien alla; Toloskosken viimeinen kivi on piilossa ja sitä pitää aktiivisesti väistää.

AnttiA