RoiMeloo keskustelupalsta

Tonnilistalle?

Started by Ile, 31 August, 2006, 19:10

Previous topic - Next topic

Ile

Ei ainakaan minun melonnoilla.
Olen mitannut lähes kaikki melontani GPS:llä. Silloin kun kepsi ei ole ollut mukana, olen mitannut melontamatkan karttajärjestelmällä peruskarttapohjalta. Halli- ja koskimelonnat olen muuttanut kilometreiksi kaavalla 6 km/tunti, joka lienee yleisesti käytetty muuntosuhde tonnaritilastossa. Totiseen koskimelontaan kaava on aliarvioiva, mutta ehkä keskimäärin kohdallaa.
Tällä hetkellä olen melonut tämän vuoden aikana kaikkiaan 489 km. 500 km oli välitavoitteena elokuun loppuun mennessä, mutta olen ollut nyt 4 päivää kuumeessa, enkä ole päässyt poimimaan puuttuvia kilometrejä talteen. Jos jaksan jatkaa viilenevissä säissä kesän tahtia, niin vuoden loppuun mennessä olisi mahdollista saada 700-750 km kokoon. Ei se tonnikaan ole joskus tulevina vuosina mahdoton tavoite, mutta silloin pitää jättää muita liikuntamuotoja vähemmälle ja keskittyä pääasiassa melomaan. Etelä-Suomessa asuvilla on etuna huomattavasti pidempi melontakausi. Merialueella pääsee varmaan vesille 2-3 kuukautta pidempään. Toisaalta merellä melojaa kiusaavat kovat tuulet useammin kuin täällä sisävesillä.

Yritin suhteuttaa tuota melontamatkaa hiihtoon. Yksin meloessani vauhti on yleensä 7-8 km/h (GPS:n mukaan). Jos oletan, että kaikkien melontojeni keskinopeus on 7 km/h, niin tuhon 500 km matkaan olen käyttänyt aikaa noin 71 tuntia. Hiihdossa nopeuteni on keskimäärin varmaan noin 45 min/10 km. Tällä nopeudella ehtisin 71 tunnissa hiihtää noin 950 km. Karkeasti laskien minun melonta- ja hiihtovauhdeilla yksi melontakilometri vastaa noin kahta hiihtokilometriä.

Yhteisillä melontaretkillä keskustelu on aina jossain vaiheessa sivunnut kajakkien nopeutta. Sfnetin palstalla keskusteltiin myös vasta aiheesta. Keskustelussa Lassi Hippeläinen kertoi, että nopeus on melko suoraan verrannollinen vesilinjan pituuden neliöjuureen. Jos tarkka vesilinjan pituus ei ole tiedossa, saa vertailukelpoisia suhdelukuja käyttämällä kajakin pituutta.
Yukon on 4,4 m pitkä ja se saa suhdeluvuksi 2,1, catalina 4,64 m/2,15, seayak 4,9 m/2,21 ja miwok 5 m/ 2,24. Hippeläisen esimerkin mukaan laskin, että jos hitainta yukonia ja nopeinta miwokia melotaan samalla teholla, niin kilometrin matkalla yukon jää noin 63 metriä jälkeen. Miwokin ja seayakin eroksi tulisi noin 13 m. Tuo nopeimman ja hitaimman välinen ero on varmaan merkitsevä, mutta muiden välillä erot ovat niin pienet, että muut nopeuteen vaikuttavat tekijät saattavat keikauttaa vaa'an toisin päin.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Jos tonnarilistalle haluaa, niin kyllä pitää käydä melomassa lähes jokaisena mahdollisena päivänä. Jos melontakaudeksi lasketaan vaikka kesä - syyskuu, niin tuohon ajanjaksoon sisältyy 122 päivää, eli joka päivä pitäisi meloa reilut 8 km. Koska joka päivä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähteä vesille, niin tuo em. matka/pv. ei tietenkään riitä, vaan täytyy meloa pitempään. Retkillähän noita kilometrejä kertyisi helposti, jos vain jaksaisi ja pystyisi paljon retkeilemään.

Tuossa Ilkan mainitsemassa Sfnetin keskustelussa oli tämmöinen linkki:

http://unold.dk/paddling/articles/kayakvelocity.html

Taulukossa on 105 kajakkia, joista on ilmoitettu pituus, leveys ja tilavuus. Kajakeille on mitattu vedenvastuskertoimia eri nopeuksilla ja viimeisessä sarakkeessa, 4-5 knots rank, on kajakeille annettu nopeuden perusteella sijoitus. Listalla on paljon täysin outoja paatteja, mutta kyllä sieltä tuttujakin löytyy, mm:

Viking, sijoitus 52.
Artisan Millenium, 7.
Avalon Viviane, 11.
Seayak, 88.
Kodiak, 35.
Odyssee kaksikko (oma), 104.

Listasta voi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että mitä pitempi ja kapeampi kajakki on, sitä nopeampi se on. Tässäkin tapauksessa poikkeus vahvistaa säännön, eli Nelon valmistama FW 2000 on lähes porukan pisin ja selvästi kapein, mutta silti sen sijoitus on vasta 25.

En laittaisi Yukonia noiden teräväkeulaisten kanssa samalle viivalle, pelkkien mittojen mukaan erot saattavat olla nuo mainitut, mutta paljon Yukonilla meloneena tuntuu siltä, että kyllä se on selvästi hitaampi, varsinkin jos lähdetään sileälle melomaan pitempää matkaa.

Tuomas

Marjaniemen melojat seuraavat jäsentensä melontasuoritetta ja ainakin viime vuonna Sini pääsi koskimelojien tonnarikerhoon tuloksella 1077km. Ite en oo koskaan pitänyt kirjaa melontatunneista tai kilometreistä, mutta arviolta meloin jonkun verran enemmän kuin Sini, joten ehkä tonarilistalle olisin päässyt. Tänä vuonna melontatunteja lienee tulossa jonkin verran enemmän kuin viimevuonna.

Juuri kotiuduin melontaretkeltä Ruotsin Sarekiin ja viikon urakoinnin tuloksenna oli reilu 60km melontaa... Kilometrit todellakin ovat erilaisia :lol:
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

OS

Miten oli Ruotsin puolella vettä? Johtuiko viikon aikana melottu "huima" kilometrimäärä  :wink: veden vähyydestä, kalustosta, koskissa leikkimisestä vai jostain muusta?

Tuomas

Vettä oli kuivasta latvapuron uomasta alajuoksun isoon veteen ja kaikkea siltä väliltä. Pelkästään vedenjakajan ylittämiseen kantamalla ja melontakelpoiselle uomalle pääseminen kesti kolme päivää. :lol:

Laitoin reissusta kuvia galleriaan.

http://www.roimeloo.net/gallery/thumbnails.php?album=30
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

OS

Rankan näköinen reissu. Sisältyykö tuohon 60 km matkaan myöskin nuo kantotaipaleet, eli jos keräisit kilometrejä tonnarilistalle, niin hyväksyttäisiinkö nuo maataipaleet melontakilometreiksi.  :roll:

Tuomas

Quote from: "OS"Rankan näköinen reissu. Sisältyykö tuohon 60 km matkaan myöskin nuo kantotaipaleet, eli jos keräisit kilometrejä tonnarilistalle, niin hyväksyttäisiinkö nuo maataipaleet melontakilometreiksi.  :roll:


Ei kai. Pitäis varmaan yrittää johonkin tunturisusi-listalle noilla kantokilometreillä :lol:

Viimeiset 15km oli kuitenkin yhtämittaista koskea koko ajan vaikeutuen joten retki sai mukavan lopun.

Ite laskisin melonnaksi silloin kun on melontavermeet päällä. Vaikka sitten kantaisikin kajakkia enimmäkseen. Esimerkiksi kosken skouttaaminen melontakamat päällä on paljon vakavampaa puuhaa kun siinä on kuitenkin "vaarassa joutua" melomaan. Kosket on niin helppoa laskea rannalta t-paita ja shortsit päällä :D
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Ile

Kävin sunnuntaina kiertämässä Putaan kierroksen ja tein oman ennätykseni, kun aikaa meni 1:49. Kiersin Ounasjoen kautta putaaseen ja Kemijokea takaisin. Putaassa oli vastatuuli ja vastavirta, jonka havaitsin siltojen kohdalla varsin voimakkaaksi. 10 km kohdalla keskinopeus oli 7,3 km/h ja lopun 4 km matkalla 9,4 km/h (myötävirta ja â€"tuuli). Keskinopeudeksi koko matkalle tuli 7,8 km/h. Olin kovasti tyytyväinen suoritukseeni ja laskin suuren ansion kesän aikana kohentuneelle melontatekniikalle. Kesällä tuli 18 vuotta melontaa täyteen ja yhä vielä voi parantaa tekniikkaa!

Aamulla kurkistin muita keskustelupalstoja ja näin suoritukseni hieman uudessa valossa. Jaakko kirjoitti kolmen avokanotistin melonnasta Tuusulanjärvellä. Heistä nopein oli melonut 7,83 km matkan hieman alle tunnin eikä kaksi muutakaan ollut paljon jäänyt. Olisi tainnut tehdä tiukkaa pysyä heidän perässä. Pitää varmaan vielä parantaa muutaman vuoden ajan tekniikkaa ja ehkä melontakuntoakin :?
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Tuomas

Melottiin Samin kanssa Sarekin retkellä n. 27km pitkä Sitojaure päästä päähän koskikajakeilla. Melonta-ajasta en osaa sanoa... jotain 6-7 tuntia siihen taisi mennä. Ihan hyvää tahtia mentiin - Samihan on entinen maratonmeloja ja melonut aikoinaan mm. ACR:n kymmenen kertaa ennen kuin tuli järkiinsä ja aloitti koskimelonnan :wink:

Sitoätnon viimeiset 15km ovat jatkuvaa koskea se se pätkä tultiin parissa tunnissa vaikka pysähdyttiin skouttaamaan pariin otteeseen.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Ile

Purin GPS:ltä Putaan kierroksen datan ja tutkin sen avulla nopeusvaihtelua melonnan aikana. Tein pari graafiakin, mutta en saa niitä siirrettyä ihmeteltäväksi kotisivuilleni, kun SoneraFTP ei jostain syystä pelitä.

Se kävi GPS-datasta ilmi, että muistin "loppukirin" pituuden väärin. Se oli 5 km eikä 4 km. Sen myötä loppuosuuden keskinopeuskin oli hieman vaatimattomampi, eli 8,8 km/h. Alkuosan keskinopeus 7,3 km/h ja koko matkan keskinopeus 7,8 km olivat oikein.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Otappa Ilkka joskus se WWR allesi ja kokeile kuinka nopeasti Putaan lenkki sillä sujuu, aika reipasta vauhtia olet kyllä pistellyt Seayakillakin.

Laskeskelin ihan mielenkiinnosta noita kilpamelojien (rata) vauhteja ja sain seuraavia nopeuksia:

Mikko Kolehmainen voitti 1992 Barcelonan olympialaisissa kultaa 500m kisassa ajalla 1.40.34. Tuntinopeudeksi tästä kertyy tasaisella vauhdilla noin 18km/h.

Samassa kisassa 1000m melottiin aikaan 3.37.26 ja tästä kertyy tuntinopeudeksi noin 16,5km/h.

Vuonna 2000 SM-maratonmelonnan 30km matka voitettiin ajalla 2.21.28 eli tuntinopeus oli tässäkin kisassa vielä peräti noin 13km/h.

Kaikki nämä kilpailut on tietenkin melottu "piikeillä" eli kapeilla ja nopeilla ratakajakeilla. Näistä nopeuksista ei muovisilla retkikajakeilla varmaankaan kannata edes haavailla, sillä rungon muotokin jo asettaa omat esteensä suurille nopeuksille.

Eräs vanha tieto eskimoiden melontanopeuksista hieman ihmetyttää, sillä muinaiset tutkimusmatkailijat ja merenkävijät ovat mitanneet heille melontanopeudeksi jopa 9 solmua (9x1852m) eli noin 16,5km/h. Tuskinpa tuolla vauhdilla on kuitenkaan kovin pitkiä matkoja taitettu.

Tuomas

Mulla huvittais lähteä uiskentelemaan WWR:lla Kemijoelle  8)

Jos Ile tai joku on lähdössä lenkille niin ilmoitelkaa.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Ile

WWR taitaa olla liian ahdas minun ahterille meloa noin pitkään. Pitänee kuitenkin yrittää joskus.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Ile

Pojallani on torstaisin reilun parin tunnin mittaiset harjoitukset jäähallilla. Hyödynsin tuon ajan käymällä Simon kanssa kiertämässä Putaan lenkin aikaan 1:48.
9 km:n kohdalla keskinopeus oli 7,5 km/h ja koko 14,2 km:n matkalla 7,9 km/h.

Sorry Tuomas, en muistanut ilmoittaa.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Tuomas

Quote from: "Ile"
Sorry Tuomas, en muistanut ilmoittaa.


Ja mie kun kyhjötin koko illan kotona ootellen pääseekö Ilen kanssa melomaan :cry:

No, joku toinen kerta sitten!  :D
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."