RoiMeloo keskustelupalsta

Inarijärven retki heinäkuussa 2007.

Started by OS, 14 January, 2007, 12:17

Previous topic - Next topic

OS

Avataanpa keskustelu tästä aiheesta hyvissä ajoin, ettei jää viime tippaan.

Seuran tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on heinäkuulle merkitty melontaretki Inarijärvelle, ja retken suunnittelijoina ovat Ilkka ja Olli. Olemme jo sen verran asian parissa touhunneet, että retken ajankohta ja reittikin (noin suunnilleen) on päätetty.

Retken kestoksi on suunniteltu 1 viikko, eli 15.-21.7.2007, lähtöpäivä on sunnuntai ja paluupäivä lauantai, eli tästä viestistä on tasan puoli vuotta aikaa lähtöön. Ilkan kanssa mietittiin, että pitäisikö retkelle lähtijöille antaa mahdollisuus esittää omia näkemyksiään tuosta ajankohdasta ja päädyttiin siihen, että voihan niitä esittää, mutta tuskinpa niitä mitenkään huomioidaan.

Ensimmäisenä päivänä siirrytään Rovaniemeltä Inarijärven rantaan lähtöpaikalle ja melotaan muutama tunti ensimmäiselle yöpaikalle.
Seuraavat viisi päivää vietetään järvellä saaria ja selkävesiä kierrellen.
Viimeisenä päivänä melotaan takaisin autoille ja palataan Rovaniemelle.

Viikko voi tuntua pitkältä ajalta, mutta siihen sisältyy myös sellainen varaus, että jos vaikka retken alkupäiviksi on Inarille luvattu todella pahoja kelejä, niin lähtöä voidaan siirtää parilla päivällä ja kuitenkin jää vielä viisi päivää aikaa melomiseen, siinäkin ehtii kierrellä oikein hyvin.

Toinen asia mikä kannatta huomioida on se, että nuo huonot kelit saattavat tulla silloin kun ollaan järvellä, silloinkin voi joutua pysyttelemään maissa päivän tai pari.

Mutta jos olosuhteet ovat suosiolliset, niin silloin järvellä vierähtää viikko oikein helposti.

Reittisuunnitelma on seuraavanlainen:
-lähtöpaikka Veskoniemen satama,
-sieltä lähdetään luoteen suuntaan kohti Ukkoa,
-Ukolta jatkamme joko koillisen tai idän suuntaan tavoitteena pitkä saariketju, joka suuntautuu pohjois-koilliseen,
-saariketjua kierreltyämme käännymme jossain vaiheessa paluumatkalle ja melomme takaisin Veskoniemen satamaan,
-paluumatkan varrelle sattuu myös yksi Inarijärven nähtävyyksistä, nimittäin noin v. 1600 pystytetty Täyssinän rauhan rajapyykki, ison siirtolohkareen päälle on kasattu pienemmistä kivistä keko,
-Veskoniemen sataman lähettyvillä on Korkia-Mauran saaressa oleva jääluola, siellä käymme joko heti lähtiessä tai sitten paluumatkalla,
-vaihtoehtoinen lähtöpaikka on Veskoniemestä reilun kymmenen kilometrin päässä koillisessa oleva Nanguniemen satama,
-tällä reittisuunnitelmalla pysytään järven eteläosan saaristojen sokkeloissa ja pohjoinen osa jää mahdollisen seuraavan retken osaksi.

Tarkkaa reittisuunnitelmaa ei kannata tehdä, koska tuuliolosuhteet kuitenkin loppujen lopuksi määräävät reitin. Kovillakin tuulilla saattaa saarten suojissa päästä etenemään varsin pitkiä matkoja.

Mitään sen kummempia kilometri- ja matkatavoitteita ei retkelle aseteta, mutta päivittäiseksi melontamatkaksi tulee kuitenkin noin 20 - 25 km, eli retken kokonaispituudeksi kertyy 100 - 150 km.

Tässäpä vähän alustusta retkestä, nyt muut asiat kutsuvat.

Keskustelu alkakoon ja jatkukoon.

Ile

Ja ilmoittautuakin voi jo joko Ollille tai minulle.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Quote from: "Ile"Ja ilmoittautuakin voi jo joko Ollille tai minulle.


Näin on, jäi tuo keskustelun avaus hieman vaillinaiseksi kun muut kiireet painoi päälle, mutta jatketaan juttua vaikka heti huomenna ja kyselläkin saa.

OS

15 January, 2007, 21:10 #3 Last Edit: 04 October, 2009, 19:34 by OS
Quote from: OS
Mutta jos olosuhteet ovat suosiolliset, niin silloin järvellä vierähtää viikko oikein helposti.


Tuohon lauseeseen pieni tarkennus. Vaikka viikko olosuhteiden vuoksi vierähtäisikin helposti, niin se ei tarkoita sitä, että retki välttämättä olisi fyysisesti helppo. Hyvät olosuhteet tarkoittavat monesti aurinkoa ja lämpöä ja keskikesäinen viikko järvellä niiden armoilla saattaa olla hyvinkin väsyttävä kokemus, onneksi uinti- ja juomavesi ovat lähellä. Lisäksi hyvillä keleillä melontamatkat saattavat olla oletettua pidemmät.

Jos kelit taas heittäytyvät epävakaiksi ja tuulisiksi, niin silloin saattaa henkinenkin kantti olla lujilla, sillä tuolta suurelta järveltä ei pääse pois oikeastaan muuten kuin melomalla.

Joka tapauksessa Inari on vaativa melontaretken kohde, jonne lähtijällä on oltava vähintäänkin jonkin verran kokemusta retkimelonnasta ja muutenkin retkeilyyn liittyvistä asioista. Ensikertalaiset ja vähemmän retkeilleet saavat kerätä kokemuksia pienemmistä vesistöistä. Tuulisissa olosuhteissa on selvittävä omin avuin, eikä esim. hinaaminen onnistu aallokossa. Vaikka suurille selkävesille ei mennäkään, niin pienempiä selkiä joudutaan kuitenkin jokatapauksessa ylittämään.

Muutamia Inarijärveen liittyviä linkkejä.

-runsaasti tietoa Inarijärvestä ja ympäristöstä:
http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=3684
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=159149&lan=FI#aL
http://www.siida.fi/anaras/ymparisto/ymparisto.html

-retkijuttuja:
http://www.melonta.com/index.html
http://www.kc.fi/kuvat/Inari2002/index.htm
http://patikka.net/Melonta/2003/matkakertomus_koottu.htm

Ile

Kyllä huomaa, että porukka on toivonut ja odottanut tätä retkeä. Tällä keskustelupalstallakin puhkesi heti valtaisa keskustelu valloilleen :?
Keskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin Olli ja Ile ovat lähdössä retkelle  :wink:
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

OS

Hiljaista on, taitaa porukka kuumeisesti järjestellä kesän lomia jotta voisi osallistua Inarin retkelle.

PirkkoP

Quote from: "OS"Hiljaista on, taitaa porukka kuumeisesti järjestellä kesän lomia jotta voisi osallistua Inarin retkelle.


Todella kuumeisesti (>39 astetta :( ), nyt kuitenkin jo elävien kirjoissa. Olen lähdössä mukaan, jos lomat järjestyvät toivomallani tavalla. Suunniteltu viikko ajoittuu sopivasti päivystysviikon ja langon 50v-päivien väliin, joten mitään ylitsepääsemättömiä esteitä ei pitäisi olla.

Aloin heti miettiä varustehankintoja... Ollin ansiokkaan diaesityksen jälkeen aloin tulla vakuuttuneeksi siitä, että kolmen hengen tunneliteltalleni ei ehkä löydykään tonttia kaikista leiriytymissaarista. Olen joka tapauksessa aikeissa hankkia uuden (1-2 hengen) teltan. Mutta millaisen? Jos kiilat eivät uppoa kallioon eikä ole puitakaan, pitääkö hankkia itsestäänpystyssäpysvä? Joka tietysti voi lähteä tuulen mukana (muttei ehkä vie 70-kiloista telttailijaa mukanaan... :shock: ).
Pirkko

OS

22 January, 2007, 11:50 #7 Last Edit: 18 June, 2008, 22:12 by OS
Quote from: PirkkoP
Aloin heti miettiä varustehankintoja... Ollin ansiokkaan diaesityksen jälkeen aloin tulla vakuuttuneeksi siitä, että kolmen hengen tunneliteltalleni ei ehkä löydykään tonttia kaikista leiriytymissaarista. Olen joka tapauksessa aikeissa hankkia uuden (1-2 hengen) teltan. Mutta millaisen? Jos kiilat eivät uppoa kallioon eikä ole puitakaan, pitääkö hankkia itsestäänpystyssäpysvä? Joka tietysti voi lähteä tuulen mukana (muttei ehkä vie 70-kiloista telttailijaa mukanaan... :shock: ).


Tuommoinen pelkästään kaarien varassa pystyssä pysyvä teltta on varmaankin hyvä, sillä se mahdollistaa leiriytymisen kallioisempaankin paikkaan ja näin meille muille jää pehmeämmät teltanpaikat.  :D

Kaksi nukkujaa on mielestäni maksimimäärä mitä yhteen telttaan kannattaa majoittaa, jos retkelle sattuu vielä sateisia säitä, niin on hyvä jos teltassa mahtuu säilyttämään varusteitakin, eikä tarvitse niitä koko ajan hakea kajakista ja myöskin ruuanlaitto ja syöminen onnistuu paremmin väljemmissä oloissa.

Patjaksi suosittelen ilmatäytteistä patjaa, itselläni on Jyskistä ostettu noin 15â,¬ hintainen perinteisen uimapatjan tyyppinen kuusikanavainen patja, se lisää paljon nukkumamukavuutta, sillä paikoin möykkyinenkin maasto ei tunnu sen läpi.

Kesällä 2000 kohtasin ruotsalaisen UTEMAGASINET-lehden porukan Inarilla ja heillä oli majoitteina kaksi kotaa. En ole itse koskaan tuommoiseen tutustunut, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

http://kuvablogi.com/nayta/209184/

Kuljetan myös mukana vanhan harjateltan sadesuojaa, se on hyvä virittää tarvittaessa tuulen- ja sateensuojaksi.

http://kuvablogi.com/nayta/209207/

PirkkoP

Quote from: "OS"Tuommoinen pelkästään kaarien varassa pystyssä pysyvä teltta on varmaankin hyvä, sillä se mahdollistaa leiriytymisen kallioisempaankin paikkaan ja näin meille muille jää pehmeämmät teltanpaikat.  :D Patjaksi suosittelen ilmatäytteistä patjaa, itselläni on Jyskistä ostettu noin 15â,¬ hintainen perinteisen uimapatjan tyyppinen kuusikanavainen patja, se lisää paljon nukkumamukavuutta, sillä paikoin möykkyinenkin maasto ei tunnu sen läpi.


Ja jos oikein pehmeän makuupaikan haluaa melontakaverille tarjota, voi lähettää nukkujan uimapatjoineen Inarin aalloille keinumaan  :lol: .
Pirkko

OS


Ile

Quote from: OS
Quote from: "OS"
http://netsonic.fi/~paj3c311/Melonta/2003/matkakertomus_koottu.htm


Tuossa Ollin viestissä olevan linkin takaa löytyy mielenkiintoinen ja hyvin kuvitettu kertomus melontareissusta Inarilla.

Retkeläiset osuvat reissullaan yksityisomistuksessa olevalle kauniille Hietasaarelle. Retkeläiset hieman ihmettelivät sitä, että joku voi omistaa kokonaisen saaren Inarilla. Saaren omistaja salli ystävällisesti heidän yöpyä saarella, mutta kielsi avotulien teon. Lieneekö mökkiläisellä omatunto kolkutellut, kun hän tarjosi melojille osan kalasaaliistaan ruoaksi.
Tarkastin työpaikalla kiinteistötiedoista saaren omistustilanteen. Saaren kokonaispinta-ala keskellä olevan pienen lammen kanssa on noin 22,7 ha. Siitä tuon yksityisen mökkiläisen on 0,26 ha eli noin 1 prosentti ja loput 99 % alasta on valtion. Omistustilannetta on retkellä olevan mahdoton äkkiseltään tutkia ja niinpä tuo mökkiläinen on häpeilemättä luonut käytännön, jonka avulla hän voi omistella koko kauniin saaren.
"Unelmat vahvistavat sydäntä"


OS

11 March, 2007, 00:07 #12 Last Edit: 04 October, 2009, 19:34 by OS
Tässä yksi retkikertomus lisää Inarijärveltä. Kuume nousee vaikka tutuissa maisemissa tässäkin liikutaan tai ehkä juuri sen takia.

http://patikka.net/Melonta/1996/matkakertomus_koottu.htm

OS

Quote from: OS on 20 February, 2007, 22:01
Pahimmassa tapauksessa apu saattaa tulla piankin:

http://www.raja.fi/rvl/periodic.nsf/vwDocuments/04625695190C3C89C2256CC40027419A


Pieni korjaus.  :-[  Eihän siinä tietenkään mitään pahaa ole, jos apu tulee pian, vaan sehän on vain ja ainoastaan hyvä asia.  :)

Eeva P.

Hei,
Ilmoittautuisin innokkaaksi lähtemään Inarin reissulle. Lomatkin olen saanut nyt järjestymään niin, että pitäisi onnistua.
-Eeva