Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

 • Näätämö?: Kesäkuu 18, 2009 - Kesäkuu 21, 2009

Kirjoittaja Aihe: Näätämöjoki?  (Luettu 5066 kertaa)

Huhtikuu 24, 2009, 01:49:57 ip
Luettu 5066 kertaa

tanykane

 • Ohjaaja
 • Meloja

 • Poissa
 • *****

 • 815
  • Profiili
  • Sähköposti
Retken toteutuminen ei ole vielä varmaa.

Kesäkuu 03, 2009, 03:20:26 ip
Vastaus #1

Tuomas

 • Ylläpitäjä
 • Meloja

 • Poissa
 • *****

 • 1266
  • MSN Messenger - gravdal_79@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Melontaretki Näätämöjoelle 18-21.6

Järjestän Rovaniemen Melojille retken Näätämöjoelle. Joki virtaa Iijärvestä koilliseen kohti jäämerta läpi upeimman lappilaisen erämaan. Erityisesti joen yläosat ovat erittäin erämaista seutua. Tarkoitus on viettää joella neljä päivää joten aikaa pitäisi jäädä myös retkeilyyn ja kalastukseen.

Melontareitin kokonaisuuspituus on n. 100km ja päätämme retken Norjan puolelle tullinrantaan joten viimeiset kilometrit (ja muutaman vaativampi koski) Kolttakönkäälle jätämme laskematta. Melonta alkaa Iijärven 20km suvanto-osuudella jonka jälkeen alkaa varsinainen Näätämöjoki. Joella on paljon koskia joista suurin osa on luokkaa I-II. Vaativimmat kosket ovat Opukasjärven yläpuolinen osuus, Louhiköngäs Opukasjärven alapuolella seka Kallokoski lähempänä Norjan rajaa. Näissä koskiluokka voi olla jopa III ja paikat katsotaan tarkasti etukäteen. Kokonaisuutena kosket eivät ole kovin vaativia, joten jos on hankkinut koskimelontakokemusta ja tuntee olonsa kotoisaksi esimerkiksi Kitkajoen koskissa ja Vikakönkäässä, pystyy retkelle osallistumaan melontataitojen puolesta.

Yöpyminen tapahtuu teltoissa ja sopivin kalusto retkelle ovat muoviset "retki" koskarit tyyliin Idaho, Master, Rotot jne. Myös lyhyemmät laskupaatit kuten seuran Jefe käyvät, joskin suvantojen melonta on silloin hieman raskaampaa (=hitaampaa). Kiire ei ole. Pitkien retkikajakkien kanssa voi kivisissä koskissa ajautua vaikeuksiin, mutta jos hallitsee kaluston voi retkipaatillakin lähteä. Kalusto tulee varata varausnumerosta. Shuttle Iijärveltä Näätämöön on n. 170km jonka toteutusta pitää miettiä kun osallistujien määrä ja käytettävissä olevat ajoneuvot ovat selvillä.

Ilmoittautumiset allekirjoittaneelle sunnuntaihin 14.6 mennessä. Lisätietoja retkestä samasta osoitteesta.

tuorala (a) gmail.com
040-3570 419
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Kesäkuu 22, 2009, 09:25:07 ip
Vastaus #2

Tuomas

 • Ylläpitäjä
 • Meloja

 • Poissa
 • *****

 • 1266
  • MSN Messenger - gravdal_79@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Aluksi lainaus Inarinjärvi-ketjusta:

Lainaus
Iijärvellä navakkaan vastatuuleen / sivuvastaiseen meloessa mietittiin millaiset kelit Ollilla on Inarilla. Ei näköjään olleet kaksiset. Meillä 20km taipaleeseen Iijärvellä kului tehokasta melonta-aikaa 6,5-7h eli marssivauhti on ollut hieman alle 3km/h. Tämän huikean nopeuden saavuttamiseen joutui vielä melomaan aika kovilla tehoilla joka söi voimia. Jarmo ja Outi päättivätkin perjantai-iltana kääntyä Iijärven päästä takaisin järveä pitkin autolle. Omalaatuisinta tuossa tuulessa oli sen pitkäkestoinen jatkuvuus jota kesti koko meidän retken ajan to-su ja vielä sunnuntaina iltapäivällä Neidenin tullinrannassa varusteita vaihtassa kovin puhalteli. Onneksi sunnuntaina kuitenkin tuulen suunta kääntyi enemmän Luoteeseen jolloin Näätämön suvannoille tuuli kävi meille sivu / sivumuotaiseen ja matka joutui hyvin.

Virtaama Iijärven luusuassa oli meidän retkellä 17-19m2/s. Vertailun vuoksi vuonna 2001 Juicen kanssa meloessa meillä oli muistaakseni n.10m2. Eron huomasi selvästi koskissa ja jos vaikka vertaa vuoden 2001 kuviin. Vedenkorkeus oli mukava ja kosket kauttaaltaan hyviä meloa. Yli 30m2/s virtaamat voivat tehdä jo osasta yläosan teknisistä koskista aina paineisia meloa.

En tiedä vaikuttiko parempi virtaama (melkein tuplat vuoteen 2001 verrattuna) mutta en muistanutkaan kuinka upeita koskijaksoja Näätämöllä on! Opukasjärven ylä- ja alapuoliset koskiosuudet ovat mielestäni kyllä parasta laatua mitä suomesta voi löytää. Lisäksi Norjan puolella sijaitseva pitkäkoski, joka nimensä mukaisesti vain jatkuu ja jatkuu ja päättyy varsin tekniseen konkäiden sarjaan on parhautta. Eikä kannata unohtaa keskijuoksun Niloskoskea tai varsinkaan vauhdikkaasti suurten kivien välissä virtailevaa Kalliokoskea.

Torstai-iltana meloimme Iijärveä pari tuntia, jonka jälkeen asetuimme leiriin n. klo 23:00 illalla. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut jatkaa melomista sillä yön aikana vastatuuli koveni selvästi. Perjantaina jatkoimme vastatuuleen punnertamista 2,5h ennen lounastaukoa ja vielä pari tuntia lounastauon jälkeen eli järven "selättäminen" vaati reilut 6,5h melontaa kovilla tehoilla! Järven päässä Jarmo ja Outi puntaroivat jäljellä olevaa matkaa, käytettävissä olevaa kahta täyttä melontapäivää sekä vallitsevia olosuhteita ja päättivät leiriintyä järvelle ja meloa seuraavana päivänä takaisin autolle Kutulahteen.

Jatkoimme Krissen kanssa matkaa ja majoituimme jäljistä päätellen paljon käytettyyn leiripaikkaan joen mutkaan n. 4km Iijärveltä. Tässä vaiheessa kylmä vaivasi jo melko pahasti ja oli mukava vaihtaa kuivaa ylle. Juhannusaaton iltana lämpötila painui +3 asteeseen eikä olutta tarvinnut paljoa jäähdytellä nautintalämpötilaan. Lauantaina jatkuivat samankaltaiset lämpotilat ja navakka tuuli, mutta lisänä olivat ajoittaiset sadekuurot ja tihkusade. 17 kilometrin, retken vaativimpien koskien ja n. 3 tunnin melonnan jälkeen Opukasjärven hiljattain remontoidun autiotuvan lämpö tuntui paratiisilta. Ruokailun, kamppeiden kuivattelun ja pienten nokkaunien jälkeen katkoimme melontaa iltakuudelta kolmen tunnin ja 16km verran Saunakoskelle, jossa majoituimme mukavaan laavuun. Paikalle sattuneet kalamiehet harmittelivat myös jäätävää pohjoistuulta ja sen vaikutusta kalansyöntiin.

Sunnuntaina saimme nauttia jo hetkittäisistä auringonpilkahduksista ja jopa 10 asteen lämpotilasta! Reilun 4 tunnin ja n. 30km melonta Ovre Neideniin leirintäalueen rantaan tuntui jo varsin leppoisalta eikä kylmäkään vaivannut. Kalliokoskea tarkastellessa huomasimme ensimmäiset lentävät ötökät jotka lieneet aikasemmin piileskelleet arktisia olosuhteita koloissaan.

Retken ranskalaiset viivat:
- Neljä astetta ja navakka pohjoistuuli on kylmä keli melontaan.
- Ota retkelle parhaimmat ja vedenpitävimmät varusteet mitä omistat.
- Iijärvi on varsin rankka meloa kovakka vastatuulella.
- Erittäin vähän ihmisiä joella. Ensimmäiset kalastajat näimme vasta Saunakosken laavulla
- Näätämöjoki on upea vesiväylä pohjois-lapin omaleimaisissa maisemissa.
- Reilun kolmen metrin paatteja pitempiä kajakkeja ei joelle kannata harkitakaan. Krisse viihtyi joella erinomaisesti lyhyellä Burnillään.
- Neljä täyttä melontapäivää on sopiva määrä joelle. Vastatuulella Iijärvi voi viedä yhden täyden melontapäivän.

Muutama kuva:
http://picasaweb.google.fi/tuorala/Naatamo2009#
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."