RoiMeloo keskustelupalsta

Retki Lätäsenolle

Started by Tuomas, 08 February, 2005, 18:51

Previous topic - Next topic

OS

Kyllä, juttu on nimeltään" Valtijoki kruunaa Lätäsenon" ja siinä mainitaan lopuksi:"Vaikka Lätäseno olikin nyt parhaimmillaan, reissu olisi tuntunut jotenkin torsolta ilman Valtijokea."

AnttiA

Onpa aika vilkkaasti virtaava tämä Rommaeno. Katselin karttaa. Pitäisi kulkea jalkaisin katsomassa - oikeastaan koko reitti - ennen kuin veisin sinne pitkänsitkeän kanootin ja puolitoistasataa kiloa hyötykuormaa. Tierbmesjavri  612, viiden-kymmenen metrin portaina tai monen kilometrin koskina Rommajärvi 555. Sitten melkein jatkuvaa koskea Aittalompoloon 543, Aslak-Juuson kohdalla tavallista ahtaampi Anuntijärveen 535 (taas viiden metrin köngäs). Sitten parikymmentä kilometriä Rommaenoa lasketellen Lätäsenolle 452.

Kieltämättä mielenkiintoinen. Mutta kun maalta pitäisi katsoa vähän joka toinen kähy ja joku saattaa olla mopolle mahoton, niin aikaa menee monta päivää. Eri juttu, jos tuntisi reitin, tietäisi millon pitää hypätä maalle.

Antti A

Tuomas

Retken ajankohta on päätetty Juhannuksen jälkeiselle viikolle. Muuta valmista ei sitten olekaan joten suunnittelu jatkukoon  :wink:
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

AnttiA

No niin.
Siis juhannuksen jälkeinen viikko olisi pyhitetty Lätäsenolle.
Kuten mainostin, tilauksessa on nyt kanootti (Wenanonah) Rogue, pituus 16 jalkaa, kelpoinen II-III-koskiin. Inarin suunnlla on myös puheessa vähän käytetty jokimallin Old Town Discovery (joku) - (josta en tiedä sen enempää, paitsi että on aukkopeite siinä). Kaksi tolkun melaa olen varannut Vanamon putiikista North West Import, ja ilmasäkit.

Testailen Rogueta erään kaverin kanssa ainakin Naruskajoella alkukesästä, samoin mahdollisesti Meltausjoella ("perseen kastumaton" kaveri jonka kanssa laskimme Unarinkönkään seitsemän kertaa muuanna juhannusyönä).

Nuo latvavesien reittivaihtoehdot Lätäsenolla ovat siis
- Valtijoki
- Poroeno
- Rommaeno
- Kalkkojärvet-Toriseno

Valtijoen reitille en kanootin, hyvänkään, kanssa taida lähteä. Porojärvelle lento ei oikein kiehdo (kukkaroakaan). Jää Rommaeno tai Toriseno.

Rommaenon kähyt kieltämättä kiinnostavat. Torisenon kautta on semmoinen varmemman päälle reitti. Paljon riippuu siitä, kuka on kanootissa kaverina, ja taitaa olla parasta katsoa se tilanne myöhemmin.

Mainitsemani Karesuandon majoittaja-väärti kysyi minua toukokuun lopulle nakuttelemaan rakennuksia tienestikuntoon. Siinä tulisi kuulosteltua reittejä ja tilanteita Suomen puolellakin.

Antti A

Anonymous

Hei
Valtijoen pudotus koostuu useasta putouksesta, joten ei ne kosket nyt niin jyrkkiä olleet. Tiukemmaat paikat on Munni ja Isokurkkiolla. Valtijoki on kuitenkin kajakkipaikka. Inkkarilla voi tulla äitiä ikävä, sillä runsaan veden aikaan vesi on sulamisvettä ja tosi kylmää. Melottiin Valtijoki-Lätäseno reitti viime kesänä. Upea erämaajoki. Varusteet on oltava kunnossa ja pelastussuunnitelmat on hyvä kerrata. Siellä on ihan omillaan, sillä kännykässä ei ole kenttää.

vieras

Lieneekö ollut edellinen vieras kuitenkin tuttu.

Meloimme tuon Valti - Lätäseno - reitin viime kesänä. Kesä - heinäkuun vaihteessa. Vettä oli harmillisen niukasti, vaikka Somasjärvi oli osittain jäässä.

En kyllä lähtisi Valtille inkkarilla melomaan. Kosket ovat kivisiä, ja kannettavaakin tulee jonkin verran. Kyllä siellä inkkarilllakin pärjää, mutta hankalaa on matkanteko.

Koskimelonta- ja eskimotaitoiselle kajakkimelojalle joki on ihan melottavissa. Ei siellä mitään sikavaikeeta ole, kunhan putoukset älyää kiertää. Nekin on yhtä lukuunottamatta laskettavissa tilavalla laskupaatilla, mutta retkikalustolla ei kannata yrittää.

Lätäsenossa vaikeat paikat ovat Munnikurkkion alku ja Isokurkkion loppupuolisko. Puoleenväliin sekin on laskettavissa. Ja vähällä vedellä voisi mennä loppukin, mutta en lähtisi koittamaan.

t: Kaitsu, MaMesta

koulutus@marjaniemenmelojat.fi

p.s. Ensi kesänä koitetaan taas heinäkuun alkuviikolla. Olkaahan yhteydessä.

Tuomas

Aikataulusta:

Me ollaan siirtymässä Lauantaina 24.6 Muonion melontafestareitten jälkeen iltapäivän ja illan aikana Norjan Kåfjordalenin kautta Guolasjarvelle ja kiskomaan kajakkeja vedenjakajan yli. Sunnuntain aikana olisi tarkoitus meloa Valtijoki Porojärvelle.

Porojärvelle lentävä porukka voisi lentää paikan päälle maanantai aamuna/aamupäivällä, jolloin voitasiin luontevasti jatkaa yhdessä matkaa kohti Markkinaa.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Ile

Eli Porojärveltä lähtevät jutaavat sunnuntaina Kilpisjärvelle ja yöpyvät siellä ja maanantai-aamuna lentävät sitten lähtöpaikalle.
Minä voin kerätä Porojärven porukan nimet ja kysyn paikallisilta lentofirmoilta kyydityksestä tarjouksen. Puhelinluettelon mukaan paikkakunnalta löytyy kaksi firmaa: HeliFlite ja Polar-Lento. Tietääkö joku muita?

Ilkka
"Unelmat vahvistavat sydäntä"

Tuomas

Eipä taida olla. HeliFlite lentää kopterilla ja Polar-Lento vesitasolla. Riippuu porukan koosta kumpi on kätevämpi / edullisempi. Kopteriin mahtuu enemmän tavaraa mukaan, mutta vesitaso on edullisempi.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tuomas

Eilen illalla saatujen uunituoreiden tietojen mukaan Valtijoen jäät ovat jo lähteneet liikkeelle eli kevät on todella aikasessa myös yliperällä. Toivottavasti vettä riittää vielä juhannuksen jälkeenkin vaikka tulva onkin reilusti etuajassa.
"Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong."

Tommy

Quote from: "Tuomas"
edit. Katos perhana Rommaenolta löytyy vissiin tuollasiakin könkäitä!


Ei tuo kuva mistään Rommalta ole. Kautokeinoelvan Pikefossen se on.

En menisi ensimmäisenä laskemaan Rommaa millään vesikulkuneuvolla. Anuntijärven jälkeen on ehkä 6 kilometriä aivan karmeita kivikkohelvettikoskia, joissa ei ole välttämättä minkäänlaista linjaa. Kesävedellä vesi lähinnä noruu kivikkopellon välissä.

Tierbmesjoki ylhäällä on varsinkin matalalla vedellä onneton liru, jossa joutuu väkisin vetohommiin. Laskemaan sitä ei päässe kunnolla oikein missään ainakaan kesävedellä. Kaitsan suun jälkeen vettä on ihan hyvin ja laskeminen onnistuu. Juuri ennen Rommajärveä on vähän köngästä, mutta ei ne muistini mukaan mitään hirveitä olleet.

Rommajärven ja Anuntijärven väliset nivat ovat pääosin matalaa ränniä, ei niinkään isoa kiveä. Kiviä kolkutellen alas.

Anuntin alapuolella pari ekaa kilometriä on helppoa, mutta sen jälkeen on sitä paskaa aluetta joitakin kilometrejä. Sitten suvantoa, jonka jälkeen Lätästä lähestyttäessä enemmän koskia, mutta aika standardikamaa. En ole käynyt viimeistä kolmen kilometrin osuutta, mutta aika peruskoskea senkin pitäisi olla.

Olen mennyt nuo paikat kesävedellä heinäkuussa, joten tilanne voi olla vallan eri korkealla vedellä.

Kalamies

Seuraavan Erä-lehden lisänumerossa 7E-2006 Erä-Vaeltaja (ilmestyy 21.6.) on juttu Lätäsenon laskemisesta Porojärveltä Markkinaan kahdella kumiveneellä. Jutussa on myös nuotitus pahimmmista koskista (luokasta III ylöspäin), joten siitä voi olla jotain apua ensikertaa Lätäsenon laskemista suunniteleville.

Kalamies

Quote from: "Kalamies"Seuraavan Erä-lehden lisänumerossa 7E-2006 Erä-Vaeltaja (ilmestyy 21.6.) on juttu Lätäsenon laskemisesta Porojärveltä Markkinaan kahdella kumiveneellä. Jutussa on myös nuotitus pahimmmista koskista (luokasta III ylöspäin), joten siitä voi olla jotain apua ensikertaa Lätäsenon laskemista suunniteleville.


Onkos kukaan lukenu tätä juttua?

OS

Luettu on, aivan asiallinen juttu. Tosin näkökulma on kalustosta johtuen kumivenemäinen ja kalastuspainotteinen, vauhdikkaammasta menosta ja koskenlaskusta kiinnostuneet taitavat mieluimmin olla joella noin juhannuksen aikoihin.